МВФ не повернув лист, а поставив додаткові запитання?

Вівторок, 10 березня 2009, 08:11

Міжнародний валютний фонд не повертав спільне звернення президента, прем’єр-міністра та голови Національного банку України назад, а лише поставив додаткові запитання.

Про це заявив представник Блоку Юлії Тимошенко Сергій Терьохін в інтерв’ю Радіо "Свобода", коментуючи повернення листа до МВФ на доопрацювання.

За словами Терьохіна, "лист трьох" не дав відповідей на всі запитання, які хотів почути МВФ, – передовсім, щодо дефіциту бюджету та шляхів його фінансування.

"Не було відправлено листа назад. Але були поставлені додаткові питання. МВФ турбує порядок фінансування дефіциту бюджету, розмір дефіциту бюджету", - заявив депутат.

"Ті виплати, які йдуть за соціальними статтями, на думку спеціалістів Фонду, не є справедливими. Йдеться про "прошені" пенсії депутатів, президентів, суддів, прокурорів... Але ті питання, які були поставлені, набагато коротші, ніж вони були перед ухваленням рішення про надання Україні кредиту stand-by", - зазначив Терьохін.

У свою чергу, директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин вважає, що неприйняття Міжнародним валютним фондом листа від українського керівництва може погіршити і без того негативний імідж України.

На його думку, це рівнозначно зниженню кредитних рейтингів.

"На жаль, українська сторона не вдалася до ретельного узгодження тих чи інших положень у співпраці з МВФ. Це надалі може свідчити про те, що українська влада не дуже прискіпливо прислухається до позиції кредитора", - зазначив Юрчишин.

"А відтак, звичайно, це може додати негативного іміджу до того, який зараз існує у міжнародних інвесторів щодо України. Тобто, це лягає в одну площину, що міжнародні рейтингові агентства знижують кредитні рейтинги України", - наголосив експерт.

Як відомо, за інформацією ЗМІ, спільне звернення президента Віктора Ющенка, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і голови Національного банку Володимира Стельмаха до МВФ було повернуто відправникам на доопрацювання із додатковими питаннями.

Для отримання другого траншу кредиту Міжнародний валютний фонд вимагав від України консолідації дій усіх гілок влади. А головною перепоною до отримання цих коштів МВФ називає нинішній розмір дефіциту бюджету.

Окрім зменшення дефіциту бюджету чи знайдення реальних джерел його фінансування, МВФ висуває Україні ще низку умов – зокрема, нібито підвищення тарифів на газ місцевого видобутку, який використовується для потреб населення, та збільшення пенсійного віку.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...