Луценку загрожує доля Огризка

Вівторок, 10 березня 2009, 10:04

Після відставки міністра закордонних справ Володимира Огризка лишитися своєї посади може голова Міністерства внутрішніх справ Юрій Луценко.

Про це пише газета "Сегодня", нагадуючи, що минулого тижня парламент створив слідчу комісію щодо справи про арешт одного з лідерів Партії регіонів Бориса Колеснікова в 2005 році.

Регіонали звинувачують Луценка у фабрикації цієї справи. А засуджений нещодавно на 8 років за вимагання і дачу помилкових свідчень проти Колеснікова Борис Пенчук на допитах казав, що саме Луценко спонукав його обмовити регіонала.

Крім членів Партії регіонів за створення комісії віддали голоси всі 20 депутатів від Блоку Литвина.

Комуністи за неї не голосували, але джерело у фракції сказало, що це нічого не значить: "Рішення політрадою не приймалося, однак думка, що Луценка треба зняти, переважає".

Таким чином, підраховує видання, "до 222 депутатів трьох фракцій досить додати 8-10 голосів "Єдиного центра", і рішення буде прийняте".

За інформацією видання, вагається щодо Луценка пропрезидентська "За Україну!".

"Луценко заслужив звільнення, але не за Колеснікова, а за заяву про можливість силового придушення акцій протесту", - пояснила член фракції "НУ-НС" Ксенія Ляпіна.

"Луценко - найбільше розчарування в команді Майдану, адже він сам був організатором акцій протесту, а тепер готовий піти на те, чого не робив навіть "злочинний режим" Кучми", - відзначила депутат.

"І плюс до цього він заявляє, що МВС буде вирішувати проблему недофінансування бюджету за рахунок посилення штрафування. Фактично це рекет на держрівні", - додала вона.

Вирішальне, за словами "Сегодня", значення для долі міністра буде мати позиція БЮТ. Ініціатор створення комісії Нестор Шуфрич вважається політиком, близьким до Юлії Тимошенко, а в її склад входять одразу три депутати з так званої "групи Портнова" - Володимир Пилипенко, Святослав Олійник і Валерій Писаренко.

Але Писаренко заперечує, що це зроблено з метою відправити Луценка у відставку: "Швидше за все, позиція фракції буде - відстоювати Луценка".

Проте, за інформацією видання, Луценко блокує призначення Андрія Портнова міністром юстиції, лобіюючи туди свою людину – члена "НУ-НС" Віктора Шемчука.

У зв'язку з чим з'явилася інформація, що Луценко "копає" під Портнова (нібито готується "злив" інформації відносно участі Портнова й Олійника у низці резонансних злочинів останніх років).

Разом з тим, у БЮТ у це не дуже вірять. "Саме Портнов допоміг Луценку уникнути ордера на арешт після бійки з Черновецьким, тому він зараз міністр тільки завдяки Портнову. Але якщо Луценко виявиться невдячним, йому тоді точно кінець", - сказало джерело в БЮТ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування