Висланих із Румунії українських дипломатів могла використовувати Росія?

Вівторок, 10 березня 2009, 10:43

У колах, близьких до Ради національної безпеки й оборони України, вважають, що вислані з Румунії українські дипломати були тільки передатною ланкою секретної інформації, яка призначалася для Росії.

"Від нас у Румунії особливих секретів немає, а ось росіянам багато що цікаво, особливо натовська тематика", - зазначило джерело у розмові з газетою "Сегодня".

"Але оскільки російських дипломатів у Бухаресті опікують дуже щільно, могли діяти через українських, щоправда, і тут вийшов прокол", - додає джерело.

Утім, видання не виключає, що дана версія може мати і цілком румунське походження, "враховуючи, що Бухарест зараз активно намагається дискредитувати Україну в очах Європи, домагаючись, зокрема заборони на судноплавство українським каналом Дунай-Чорне море".

Тим більше, як вважають у РНБО, якщо румуни переконають європейців і НАТО, що наші дипломати працювали на Росію, найближчим часом можуть бути зроблені аналогічні кроки проти українських військових аташе у Брюсселі, Парижі та Берліні.

Як відомо, військовий аташе з питань оборони посольства Румунії в Києві Філіп Раду, а також секретар румунського генконсульства у Чернівцях Юстиніан Фокш оголошені персонами нон грата в Україні і випроваджені з нашої країни.

Це відбулося після аналогічних кроків, розпочатих керівництвом Румунії у відношенні українського військового аташе Сергія Ільницького та його помічника, яких офіційний Бухарест змусив покинути країну минулого тижня.

Приводом для цього став шпигунський скандал: затримані у Бухаресті офіцер Міноборони Румунії Флорічел Аким та його спільник, громадянин Болгарії Петро Зикулов, підозрюються у зборі даних, що належать до сфери національної безпеки, та передачі її третій стороні – нібито українським спецслужбам.

Інформація з грифом "Секретно" нібито містила дані про військові об'єкти, системи зв'язку, частоти роботи засобів ППО, карти та схеми НАТО на території Румунії, а також військову техніку й озброєння румунської армії.

Слідство припускає, що Аким, маючи доступ до режимних даних, копіював їх зі свого комп'ютера і за винагороду передавав Зикулову (у залежності від значимості даних, гонорар складав від $ 800 до 1000).

Аким і Зикулов були затримані, а українські дипломати вислані з Румунії.

Перед цим був скасований офіційний візит в Україну президента Румунії Траяна Бесеску.

"Сегодня" зазначає, що, за однією з версій, згаданий шпигунський скандал був затіяний не без відома румунського лідера, щоб підняти йому рейтинг напередодні президентських виборів, показавши, як він бореться з "зовнішнім ворогом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...