Ющенко відпустив ціни на українські вироби у вільний політ

Вівторок, 10 березня 2009, 11:15

Президент Віктор Ющенко зупинив дію деяких положень постанови Кабінету міністрів від 6 серпня 2008 року щодо змін до Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари.

Зміни, затверджені постановою Кабміну від 17 жовтня 2007 року, "мають без перебільшення революційний характер".

"Замість інформативного порядку декларування суб'єктом господарювання наміру змінити ціни встановлено дозвільний", - пояснюють у прес-службі президента.

"Кожен суб'єкт, від маленького виробництва до фабрик та заводів, що виробляють українську продукцію, які в цей складний час забезпечують зайнятість населення та виробництво найбільш соціально важливих товарів, при підвищенні оптово-відпускних цін на 1% мусять збирати пакет документів і нести його до територіальних органів Державної інспекції з контролю за цінами", - зауважується у повідомленні.

"За результатами аналізу цієї інформації підвищення цін може бути погоджено або не погоджено, причому критеріїв для визнання такого підвищення необґрунтованим та відмові у погодженні зазначеною постановою Кабінету міністрів не передбачено", - додають у прес-службі.

Більше того, наголошується у повідомленні, "незважаючи на той факт, що підприємство може знаходитись в селі за сотню кілометрів від обласного центру, воно після отримання позитивного висновку Держцінінспекції повинно нести новий пакет документів відповідно до Ради міністрів Криму, обласних, Київської та Севастопольської міськдержадміністрацій і просити чиновників дозволити йому продавати свою продукцію".

"І таких підприємств - сотні тисяч. При цьому, імпортна продукція без зайвого клопоту завозиться й продається по будь-якій ціні", - наголошують у прес-службі і зауважують, що "такий підхід обмежує встановлене Конституцією право власників на розпорядження своєю власністю, створює загрозу усунення, обмеження чи спотворення конкуренції".

Крім того, заявляють у прес-службі, "створюються підстави для підвищення тінізації виробництва та торгівлі, зростання корупції та виникнення дефіциту на окремі товари".

"Враховуючи той факт, що постанова розповсюджується на соціально значимі товари, перебої з їх продажем матимуть значні негативні наслідки. Керуючись вищезазначеним, президент прийняв рішення про зупинку окремих положень постанови Кабміну", - повідомили у прес-службі президента.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування