Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин кличе Ющенка і Тимошенко на глобальну розмову про те, як жити далі

Вівторок, 10 березня 2009, 12:05

Спікер Володимир Литвин звертається до президента Віктора Ющенка, прем’єра Юлії Тимошенко та інших українських лідерів з пропозицією розпочати "відкритий діалог" з приводу масштабного реформування системи державної влади.

Про це сказано у відкритому зверненні Литвина до президента, прем’єра, лідерів парламентських фракцій у Верховній Раді та усіх політиків України, поширеному прес-службою Верховної Ради.

"Ті, хто нині є обличчям української влади – президент, прем’єр-міністр, голова Верховної Ради, лідери опозиції, зрештою усі політики – зобов’язані практично відповісти на питання: яким має бути устрій України", - заявляє Литвин.

На його думку, треба "невідкладно вирішувати три основоположних питання".

"Перше – негайно змінювати виборче законодавство. Нам необхідна європейська система формування депутатського корпусу. Існуюча система повністю здискредитувала саму ідею парламентаризму та самоврядування народу", - вважає спікер.

На його думку, лідерів та адміністрації партій однозначно слід позбавити права вирішувати, "кому бути, а кому не бути депутатом". "Його належить повернути народу. Кожен депутат повинен персонально обиратися людьми", - сказав Литвин.

Він також вважає, що немає жодного сенсу говорити про дострокові вибори, поки існує пропорційна виборча система.

"Як і немає сенсу загострювати проблему змін до Конституції, допоки Верховна Рада буде формуватися не виборцями, а керівництвом партій. Ось чому належить першочергово вирішувати це питання. Тоді навіть найсміливіші пропозиції, серед них – обрання президента депутатським корпусом, будуть виглядати зовсім інакше", - заявив Литвин.

Друга проблема, яку, на думку Литвина, слід негайно вирішити – це повноваження президента і прем’єр-міністра.

На його переконання, "належить кардинально вирішити проблему двоцентровості ще до виборів президента, інакше ми їх не переживемо".

"У цьому зв’язку вважаю за необхідне наголосити на особливо важливій позиції Ющенка. Усі пам’ятають одну із ключових тез його виборчої кампанії 2004 року: необхідна реформа влади, необхідна нова Конституція, ні – диктату однієї людини. Тоді у цій людині він убачав Кучму, тепер це місце займає Ющенко", - сказав Литвин.

На його думку, "від чесної та відкритої поведінки президента Ющенка залежатиме, у якій країні будемо жити завтра". "Від неї залежатиме, якою буде українська влада, а відтак – загальний тренд усіх політичних переговорів", - сказав Литвин.

Крім того, на його думку, "вкрай важливо для суспільства, щоб конституційна більшість у Верховній Раді з’явилася як результат порозуміння і консенсусу всіх політичних сил".

"Особливо наголошую: вона не повинна бути антипрезидентською. Формально Партія регіонів та БЮТ можуть створити таку конституційну більшість. Однак справа не тільки в кількості голосів. Сутність питання у тому, щоб суспільство, люди повірили політикам. Двоє завжди сильніші за одного, це проста арифметика. Проте лише такий союз у цій справі призведе до нового витка поляризації країни. Допустити це – означає втратити країну", - заявляє Литвин.

Третя проблема, яку, на думку Литвина, слід негайно вирішити, - це організація влади на місцях.

"Треба демонтувати державні адміністрації, усунути підстави для "півнячих" боїв місцевого ґатунку, зробити зрозумілою, відповідальною і підконтрольною населенню систему управління через відтворення виконкомів рад", - вважає він.

Литвин просить представників влади та опозиції "продемонструвати спроможність перебороти персональні амбіції, приборкати жадобу влади і тільки влади".

"Звертаюсь до усіх українських лідерів із пропозицією негайно приступити до обговорення запропонованих питань облаштування країни. Закликаю розпочати з консультацій, визначення порядку денного необхідної серії загальнонаціонального круглого столу. Він повинен набути постійного характеру", - заявив він.

"Не варто доводити процеси в країні до стану листопада-грудня 2004 року. За нинішніх умов вони будуть взагалі непередбачувані і міжнародні посередники вже не допоможуть", - додав Литвин.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
Усі новини...