"Нафтогаз" підозрює, що СБУ його у спокої не залишить, але продовжує брати газ Фірташа

Вівторок, 10 березня 2009, 13:53

НАК "Нафтогаз України" продовжує розмитнювати газ "РосУкрЕнерго", переуступлений Україні "Газпромом".

Про це заявив керівник прес-служби "Нафтогаза" Валентин Землянський, відповідаючи на запитання журналістів у ході українсько-російського відео-мосту, повідомляє Ліга.net.

"Так, ми продовжуємо процес розмитнення газу. Більша його половина була розмитнена, відповідно, я не бачу будь-яких проблем з його використанням або реалізацією", - сказав Землянський.

За його словами, питання правомірності передачі 11 млрд. куб. м газу Україні не є питанням державних компаній.

"Правоохоронні органи в суді мають довести, правомірною була ця угода або неправомірною. Тоді ми можемо з цього виходити і робити які-небудь висновки - маємо ми право розмитнювати цей газ або не маємо", - заявив Землянський.

"На сьогодні, виходячи з тих документів, виходячи з тих угод, "Нафтогаз України" має повне право проводити дії з тим газом, що знаходиться в нього на балансі", - додав він.

Як відомо, раніше співвласник "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ заявляв, що 11 млрд. куб. м газу належать "РосУкрЕнерго".

Разом з тим Землянський не виключив, що Служба безпеки України може порушити ще одну кримінальну справу для того, щоб продовжити слідчі дії.

"Що стосується продовження розслідування - ми не виключаємо, що найближчим часом може бути порушена чергова кримінальна справа за іншим фактом, для того, щоб Служба безпеки могла продовжити слідчі дії", - сказав представник "Нафтогазу".

"Якщо далі будуть вимоги виїмки оригіналів документів, то це може призвести, по суті справи, до колапсу роботи НАК "Нафтогаз", а відповідно, і постачань газу, і транзиту газу, і розрахунків", - попередив він.

Відповідаючи на питання, чи не відомо йому, під яким приводом може бути порушена чергова кримінальна справа, Землянський відзначив, що це питання до представників СБУ.

"Але на сьогодні це цілком може бути, тому що ми бачимо бажання з боку СБУ продовжувати розслідування в даному напрямку, і цілком можливо, що для того, щоб продовжити ці дії, вони порушать чергову кримінальну справу, узявши якийсь інший епізод із процесу передачі газу", - сказав він.

Як відомо, першу кримінальну справу СБУ порушила за фактом заволодіння посадовими особами НАК "Нафтогаз України" 6,3 млрд. куб. м транзитного природного газу на суму більше 7,4 млрд. грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування