Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гриценко: "Головна загроза безпеці - наша влада"

Вівторок, 10 березня 2009, 15:34

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони стурбований тим, що ні Кабінет міністрів, ні прем'єр-міністр особисто досі не надали документи про газові угоди між Україною й Росією від 19 січня цього року.

Про це заявив голова комітету Анатолій Гриценко в інтерв'ю "Столичним новинам".

Він підкреслив, що ці документи "потрібні для того, щоб представити їхній вплив на національну безпеку України".

"Але в країні немає ефективної влади. Нагорі постійний конфлікт на шкоду інтересам країни. По вертикалі зверху до низу влада розірвана. У Києві влада парламентсько-президентська, у регіонах – президентська, губернаторська", - сказав Гриценко.

На його переконання, "систему треба змінювати – в Україні не повинно бути трьох урядів, як це маємо зараз". "У проекті Конституції Порядку я пропоную лише один уряд на чолі з президентом. Переміг на виборах – формуй уряд, реалізуй свою програму і відповідай за неї сам особисто", - нагадав Гриценко.

За його словами, "головна загроза нашій безпеці йде не з Росії, Європи чи Штатів, головна загроза – це ми самі, точніше – наша українська влада".

"На верхньому поверсі центральної влади – відкрита ворожість, постійні конфлікти, відсутність здатності приймати й реалізовувати рішення. А РНБОУ давно з конституційного органа координації і контролю важливих сфер національної безпеки перетворилася на орган зведення політичних рахунків", - сказав Гриценко.

"Що ми бачили на засіданні РНБОУ? Прем'єр-міністру заборонили висловлювати свою точку зору. Щойно почала говорити Юлія Тимошенко, камери були виведені з зали. Коли я був міністром оборони, входив до складу РНБОУ. Можу сказати як очевидець: таким же було ставлення президента і до Віктора Януковича", - зазначив він.

"Після підписання указу про достроковий розпуск парламенту в 2007 році на засіданні РНБОУ президент точно так при камерах висловив жорстку позицію на адресу прем'єра, але щойно почав говорити Янукович, телеоператорів вивели. Я тоді взяв слово і сказав: "Вікторе Андрійовичу, ви самі були прем'єром і прекрасно знаєте, що таке обмеження доступу до мас-медіа. Це вже явна проблема – несприйняття главою держави базового принципу свободи слова навіть щодо найвищих посадових осіб", - згадав Гриценко.

На його переконання, президент і прем'єр-міністр повинні працювати "у режимі постійного щоденного спілкування", а "коли місяцями немає прямого спілкування між першими особами держави – це біда, тим більше в умовах кризи".

За словами Гриценка, проекти, нібито спрямовані на підняття економіки, не виконуються, у бюджеті – "величезна діра, називають різні цифри, у тому числі – понад 100 млрд. гривень недофінансування бюджету".

"За даними фахівців Рахункової палати, дефіцит бюджету може перевищити 40%! Це стан економічної війни! І в цих умовах продовжувати чвари, публічні розборки, витрачати дорогоцінний час на з'ясування стосунків – це абсолютно безвідповідальна політика у відношенні до людей. Таким шляхом ми можемо спровокувати не просто розчарування і недовіру до влади, а протести", - вважає він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...