Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гриценко розповів, чим Ющенко гірший за Кучму

Вівторок, 10 березня 2009, 16:07

Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко вважає, що перехід на професійну армію в Україні відбудеться нескоро.

"Тепер бачу – не скоро, хоча усе було готове для переходу. Суспільство до цього давно готове", - сказав він в інтерв'ю "Столичним новинам".

"Не хочуть наші хлопці служити строкову службу, ухиляються як тільки можуть. Ідуть в основному ті, хто не може відкупитися, у підсумку – маємо робочо-селянську армію. Гостро стоять питання соціальної справедливості і якості підготовки солдат – їхньої освіти, здоров'я, мотивації", - зазначив Гриценко.

"Однак на рівні президента, Верховної Ради й уряду немає розуміння того, що перехід на професійну армію – це не суто військове, а загальнодержавне завдання", - додав голова профільного комітету.

Водночас, Гриценко не бажає говорити про можливість "соціального вибуху" в армії. "Давайте не будемо провокувати", - сказав він.

"Мене турбують заяви першого віце-прем'єра Турчинова про те, що над нами вже нависла загроза збройного протистояння. Треба швидко приймати рішення для виходу з кризи, а не втягувати у конфлікти армію чи МВС!", - заявив він

"Хочу ще раз звернутися до перших осіб держави: зупиніться, подумайте про безпеку країни, у вас ще є шанс залишити в історії слід, а не наслідити!", - закликав Гриценко.

Говорячи про матеріальне забезпечення армії, екс-міністр оборони зазначив, що "фінанси – це важливий, але тільки один із факторів".

"Питаннями професійної армії повинен займатися Верховний головнокомандувач особисто! А якщо президент за весь період моєї роботи – за 34 місяці – заслухав міністра оборони Гриценка тільки чотири рази, і всі чотири рази з моєї особистої ініціативи... Це говорить про те, що армія не була і вже, мабуть, не буде пріоритетом для нинішнього Верховного головнокомандувача", - заявив Гриценко.

"Для порівняння: міністр оборони Олександр Кузьмук щопонеділка мав годину часу у Верховного головнокомандувача Леоніда Кучми для вирішення армійських питань. Крім того, Кучма щомісяця заслуховував губернаторів – і не тільки з питань соціально-економічного розвитку областей; він хотів знати, як губернатори допомагають військовим у вирішенні організаційних, соціальних та інших питань. За Ющенка цього немає", - зазначив голова комітету.

Він наголосив, що "гроші для армії – це дуже важливо, але не тільки вони, гроші ж можна використовувати по-різному".

"Президент цілком усерйоз підписує указ і ставить завдання побудувати ще один – 18-й за рахунком, військовий ліцей у степу під Батурином, у чистому полі. На це, за оцінками, буде потрібно 1,5 млрд. гривень. Проводиться позаплановий військовий парад у той час, коли не вистачає коштів на бойову підготовку. Усе це – рефлекторне реагування, а не системна робота. Пріоритет повинен бути не тільки у виділенні коштів, але й у контролі за їх цільовим використанням", - акцентував Гриценко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування