Ахметов уже не найбагатший. Мільярдерів поменшало

Четвер, 12 березня 2009, 13:44

Віктор Пінчук є найбагатшим з-поміж українських бізнесменів на початок 2009 року за версією американського журналу "Форбс", в рейтингу мільярдерів якого він посів 246-те із капіталом 2,6 мільярди доларів.

Загалом цього року в Україні видання нарахувало лише 4 мільярдери.

Причому лідер минулорічного рейтингу з-поміж українців Рінат Ахметов значно втратив позиції: його статки "Форбс" оцінив у 1,8 мільярди доларів, і він посів 397-те місце у списку – тоді як минулого року був на 127-му місці з капіталом у 7,3 мільярди.

Ще більше відстає у рейтингу мільярдерів Ігор Коломойський: він – на 601-му місці зі статками у 1,2 мільярди доларів. Минулого року він посідав 253-тє місце з 4,2 мільярдами статку.

Останнім українцем-мільярдером у списку "Форбс" цього року є Геннадій Боголюбов – він на 647-му місці за рейтингом із 1,1 мільярда доларів. У 2008 році його статки американський журнал оцінював у 4 мільярди, надаючи йому 260-те місце у рейтингу.

У сумі статки українських мільярдерів на разі складають 6,7 мільярдів доларів, тоді як у 2008 році вони оцінювались у 29,3 млрд., що було на 15, 1 млрд. більше, ніж на 2007 рік.

Немає у цьогорічному рейтингу українців Костянтина Жеваго (минулого року він був на 327-му місці з 3,4 млрд. дол.), Віталія Гайдука (посідав 428-ме місце в рейтингу з 2,7 млрд), та співвласника ІСД Сергія Тарути (статок якого теж оцінювався у 2,7 млрд. дол.).

Та й лідер рейтингу серед українців Пінчук за цей рік зазнав втрат: минулого року його статки оцінювалися у 5 млрд. дол., і він посідав 203-те місце в списку багатіїв.

Загалом останній рік був важким для найбагатших людей планети. Вони помітно збідніли, а щорічний рейтинг "Форбс" (Forbes) зменшився на третину: якщо торік осіб, статки яких оцінювались у мільярд чи більше доларів, було 1125, то цього року – лише 793.

Середня сума грошей, яка припадає на одного мільярдера, тепер складає 3 мільярди, що на 23% менше, ніж було торік. Крім того, багаті люди в цілому зубожіли на 2 трильйони доларів і тепер сукупна вартість їхніх статків становить лише 2,4 трильйони доларів.

Найбагатшим цього року знову визнано засновника компанії "Microsoft" Білла Ґейтса, статки якого оцінено у 40 мільярдів доларів, що, втім, теж на 18 мільярдів доларів менше, ніж минулого року. Уоррен Баффет, який був лідером минулорічного рейтингу, втратив 25 млрд доларів. Тепер він із 37-мільярдними статками опинився на другому місці.

Мексиканський медіа-магнат Карлос Слім – третя найбагатша людина світу. Його багатство оцінили у 35 мільярди, що на 25 млрд доларів менше, ніж до кризи.

"Форбс" також відзначає "крах" росіян. Через кризу зі списку "вилетіли" 55 мільярдерів – дві третини минулорічного результату. Нині у Москві нараховують 27 мільярдерів, тоді як минулого року ця цифра становила 74.

Натомість, американці відвойовують свої позиції у рейтингу найбагатших. У руках американців сконцентровано 44% усіх грошей мільярдерів списку "Форбс". Громадяни цієї країни посіли 45% місць рейтингу. Втім, і США цього року мають у списку на 110 мільярдерів менше, ніж минулого року.

Читайте детальніше про рейтинг "Форбс" також на "Українській правді. Життя".

11 березня "Українська правда" з посиланням на Радіо "Свобода" опублікувала застарілу інформацію про цей рейтинг найбагатших світу. Просимо вибачення за прикру помилку.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...