У ЦВК вважають, що тернопільські вибори ніхто не міг скасувати

Четвер, 12 березня 2009, 19:02

Тернопільська обласна територіальна виборча комісія зобов`язана організувати й провести вибори в обласну раду, незважаючи на скасування постанови Верховної Ради про їх призначення.

Таку думку висловив член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, повідомляє УНІАН.

"Перш за все, необхідно розвінчати міф про те, що Верховна Рада України нібито скасувала позачергові вибори депутатів Тернопільської облради", - сказав він.

За його словами, 3 березня 2009 року Верховна Рада скасувала лише власну постанову про призначення позачергових виборів від 18 грудня 2008 року.

"Будь-який поважаючий себе юрист знає, що до конституційних повноважень Верховної Ради відноситься тільки призначення, але ніяк не скасування чергових і позачергових місцевих виборів", - наголосив Охендовський.

"Взагалі, скасування призначених виборів – яскравий приклад правових нонсенсів, які з грудня 2004 року все частіше стали з`являтися в українській правотворчій і правозастосовчій практиці. Адже, з точки зору права, постанова про призначення виборів є актом індивідуальної дії, який вичерпує себе в момент публікації", - пояснив він.

"І подальше скасування такого акту ніяких юридичних наслідків не створює взагалі", - вважає представник ЦВК.

"У ті похмурі для багатьох роки реакції, коли в Україні судам ще дозволялося ухвалювати рішення, засновані на Конституції та законах, а не на побажаннях контролюючих їх політичних сил, Конституційний Суд встиг сформулювати саме таку правову позицію", - додав Охендовський, посилаючись на ухвалу Конституційного Суду від 21 грудня 2000 року.

"Почався виборчий процес. Закон пов`язує завершення виборчого процесу з єдиною подією – офіційною публікацією результатів виборів", - сказав він.

"Просто так перервати виборчий процес, який почався відповідно до закону й на передбачених ним підставах, неможливо. Інституту скасування виборів виборче законодавство, як демократичних держав, так і України, не містить взагалі", - наголосив член ЦВК.

"І це стосується будь-яких виборів – чи то вибори президента, вибори народних депутатів, або місцеві вибори", - переконаний він.

Охендовський підкреслив, що його думка є приватною й не може розглядатися як офіційна позиція Центральної виборчої комісії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...