Ющенко пішов захищати незручні для БЮТ вибори у КС

П'ятниця, 13 березня 2009, 09:11

Президент Віктор Ющенко направив подання до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційною постанову Верховної Ради про скасування позачергових виборів до Тернопільської облради.

Про це заявила представник президента в КС Марина Ставнійчук, повідомляє прес-служба президента.

На переконання Віктора Ющенка, вказане рішення парламенту суперечить одночасно кільком нормам Основного Закону.

Зокрема, у Конституції "чітко вказано, що парламент може тільки призначати чергові або позачергові вибори до органів місцевого самоврядування, але не має повноваження скасовувати чи припиняти їх у будь-який спосіб".

"Ця вимога визначає і неможливість визнання такою, що втратила чинність, парламентської постанови про призначення виборів", - сказала Ставнійчук.

Вона нагадала, що КС вже давав роз'яснення щодо меж повноважень Верховної Ради.

Ставнійчук також наголосила, що загальновизнані міжнародні стандарти демократичних виборів передбачають гарантії реалізації виборчих прав учасників виборчого процесу.

"Це означає, що будь-який орган влади не може діяти з метою зриву виборів і необхідних виборчих процедур. Українське законодавство взагалі не передбачає навіть можливості припинити виборчий процес, який вже розпочався", - сказала вона.

"Парламент свідомо, виключно з кон'юнктурних міркувань і через острах БЮТ зазнати чергової нищівної поразки на місцевих виборах пішов на порушення Конституції", - додала Ставнійчук.

Крім того, на її думку, "брутальним рейдерством" стала судова ухвала Київського окружного адміністративного суду, який спробував заблокувати вибори до Тернопільської облради.

"По суті, суд по-злодійськи намагається позбавити людей їхнього права обирати владу. Ця ухвала була прийнята вже після рішення Тернопільського окружного адміністративного суду, який зобов'язав територіальну виборчу комісію продовжити виборчий процес і забезпечити реалізацію виборчих прав громадян. Це - цинічне знущання і над виборами, і над виборцями", - вважає Ставнійчук.

Вона наголосила, що вибори до Тернопільської обласної ради відбудуться, "незважаючи на шалений опір БЮТ, який вже розробив кампанію щодо зриву виборів, перешкоджання вільному волевиявленню громадян".

"На сьогодні існують усі достатні правові підстави для того, щоб представницький орган влади на Тернопільщині був обраний", - сказала Ставнійчук.

Як відомо, раніше Окружний адміністративний суд Тернопільської області скасував рішення Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії про припинення виборчого процесу і зобов’язав ТВК провести вибори до Тернопільської облради 15 березня 2009 року.

Водночас Окружний адміністративний суд Києва у четвер своєю ухвалою заборонив Державному казначейству України здійснювати фінансування позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування