ЄБРР турбує "безголовий" фінансовий сектор Тимошенко

П'ятниця, 13 березня 2009, 10:11

Україна – найбільш вразлива перед кризою у Східній Європі, вважає головний економіст Європейського банку реконструкції і розвитку Ерік Берґлоф.

"Гадаю, що Україна виявилася дуже вразливою перед кризою через те, що вона надто покладалася на невелику кількість галузей промисловості, які зараз переживають не найкращі часи. Я маю на увазі сталеливарну промисловість", - сказав Берґлоф в інтерв’ю Радіо "Свобода".

Також, на його думку, країна виявилася дуже вразливою перед курсовими коливаннями – "це стосується і державних фінансів, і приватних".

"Але, на щастя, західні банки, які останнім часом активно увійшли на український ринок, не покинули свої українські підрозділи напризволяще. Також і уряд у цій складній політичній ситуації не припиняв підтримки банкам", - сказав Берґлоф.

На його думку, її економічні проблеми погіршуються тим, що Україна потерпає ще і від політичної кризи.

"Я маю на увазі те, що в країні немає міністра і заступника міністра фінансів, голови Національного банку, а його заступник захворів. Це не може не викликати занепокоєння. Такої ситуації немає у жодній іншій країні Східної Європи, тому Україна є ще більш вразливою перед кризою", - сказав Берґлоф.

На питання, якою є роль ЄБРР в організації допомоги Україні, він відповів, що банк "тісно співпрацює з Міжнародним валютним фондом і намагається знайти шлях фінансової реструктуризації України".

"Банк дуже зацікавлений у тому, щоб оздоровлення банківського сектору пройшло успішно, бо ми багато інвестували в українські банки. Ми зараз працюємо над конкретними проектами, які мають допомогти українській банківській системі пройти через ці випробування", - сказав Берґлоф.

На його думку, чисельність українських банків внаслідок кризи скоротиться, відбудеться більша концентрація.

"І це є позитивний бік кризи. Також можна сподіватися, що в результаті кризи з’явиться кращий нагляд за банками та кращі правила. І ми намагаємося цьому також посприяти. Зрештою, попри все, ми з оптимізмом дивимося на нашу діяльність в Україні цього року", - сказав представник ЄБРР.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування