Черновецького можна загнати до психіатра лише судом?

Субота, 14 березня 2009, 13:39

Рішення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради про проведення психіатричної експертизи київського мера Леоніда Черновецького є незаконним.

Так вважає народний депутат, секретар парламентського комітету з питань правової політики Олена Лукаш.

Рішення про примусові заходи медичного характеру може приймати тільки суд, наголосила вона.

"Заходи медичного характеру, у тому числі діагностування психічного розладу можуть бути застосовані лише за наявності згоди особи, відносно якої такі заходи планується застосувати. Чинний закон передбачає, що примусові заходи медичного характеру застосовуються виключно за рішенням суду", — заявила Лукаш у коментарі для "Дзеркала тижня".

Депутат визнала, що стаття 12 закону "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України", наділяє слідчі комісії ВР правом призначати необхідні експертизи та запрошувати на засідання слідчої комісії експертів.

"Однак, по-перше, цей закон на сьогоднішній день не набув чинності, а по-друге, норма цього закону щодо можливості ТСК призначати експертизи є загальною і може бути реалізована лише у порядку, передбаченому законом України "Про психіатричну допомогу", — зазначила Лукаш.

У зв’язку з цим вона різко негативно оцінила рішення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради.

"Бажання народних депутатів ухвалювати від імені українського парламенту рішення щодо втручання у приватне життя громадян поза їх згодою, є поверненням у тоталітарне минуле і вочевидь не може мати місце у демократичному суспільстві", — впевнена Лукаш.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування