На Тернопільщині вже заговорили про порушення

Неділя, 15 березня 2009, 14:24

На Тернопільщині у багатьох виборчих дільницях кількість бюлетенів не збігається із даними, які фігурують в накладній.

Про це на зустрічі із журналістами повідомив голова обласного осередку Української народної партії Ярослав Джоджик, передає УНІАН.

Він не виключає, що це зроблено свідомо: "Це одна з технологій маніпуляції. Потім на кінцевому етапі такі невідповідності кількості бюлетенів фіксуватимуть, на цій підставі змушуватимуть представників дільничних комісій переписувати протоколи, а в них вже може бути зовсім інша інформація".

У свою чергу голова фракції БЮТ в Тернопільській облраді Ігор Романків наголосив, що вивезення бюлетенів із видавництва "Збруч" та їх доставка на дільниці відбувалася з порушенням чинного законодавства.

"Забирати бюлетені мають три представники комісії від різних політичних сил. Але ніхто не перевіряв цього, і фактично троє представників комісії ніколи не приїжджали. А коли забирають бюлетені представники однієї політичної сили – це вже погано і породжує сумніви", – сказав Романків.

Він також стверджує, що з видавництва бюлетені "вивозили в райдержадміністрації, а звідки потім розвозили на дільниці без супроводу правоохоронців".

На останній факт звернув увагу речник Комітету виборців України Олександр Черненко.

"Органи внутрішніх справ вчора відмовилися супроводжувати бюлетені до дільниць і це небезпечний "дзвінок". Після 2004 року ми завжди хвалили міліцію, вона забезпечувала проведення виборчого процесу. Зараз вже все нормально, але те, що вони в п’ятницю самоусунулися – це тривожить", – сказав Черненко.

Він наголосив, що в компетенції міліції – забезпечувати спокій і правопорядок, а не вирішувати – законні вибори чи незаконні.

"А те, що члени комісій вчора самі розвозили бюлетені – це те саме, якби гроші з банків забирали не інкасатори, а звичайні банківські клерки, без бронежилетів. Коли члени комісій самі розвозять документи суворої звітності – це проблема", – переконаний Черненко.

У свою чергу прес-секретар обласної прокуратури Леся Долішна зауважила, що до прокуратури було 4 звернення від суб’єктів виборчого процесу, що не забезпечується охорона бюлетенів.

"Нами було оперативно відреаговано, порушення були усунуті", – запевнила Долішна.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування