Газовий позов Росії - немає підстав для оптимізму?

Понеділок, 16 березня 2009, 07:51

Експерти застерігають від надмірного оптимізму уряду щодо безперспективності позовів "Газпрому" та "РосУкрЕнерго" проти "Нафтогазу України" в арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма.

Співголова Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук підтримав заяву уряду про відсутність "об'єктивної бази" для обґрунтування "Газпромом" свого позову щодо порушення "Нафтогазом" умов транзиту російського газу до Європи.

Водночас експерт застеріг, що Москва й надалі домагатиметься контролю над українськими газогонами та залучення європейських інвестицій у побудову Південного та Північного газових потоків в обхід України, передає "Німецька хвиля".

Цей тиск лише посилиться напередодні міжнародної конференції з модернізації української газотранспортної системи 23 березня в Брюсселі, а також з огляду на майбутні президентські вибори, зазначив співголова енергетичного клубу.

Тому Україна має вжити енергійних контрзаходів, вважає Тодійчук.

"Перший крок зроблено – це фінансовий план "Нафтогазу України" на цей рік. Бажано було б його зміцнити хоча би п’ятирічною концепцією газотранспортної системи, аби були хоч якісь орієнтири для інвесторів Євросоюзу", - сказав він.

Головною перешкодою для приваблення європейських інвестицій Тодійчук назвав відсутність єдності влади в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування