Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" заборгував уже понад 34,5 мільярди

Понеділок, 16 березня 2009, 10:01

Кредитна заборгованість НАК "Нафтогаз України" перевищила 34,5 млрд. грн., дві третини цієї суми монополіст повинен повернути вже до кінця 2009 року.

Об це пише газета "Дело", у розпорядження якої потрапили документи, які містять інформацію про поточні фінансові зобов'язання НАК "Нафтогаз України".

Ці дані менеджмент компанії надав уряду в рамках підготовки фінплану "Нафтогазу" на 2009 рік.

Згідно з отриманою інформацією, у 2009 році у найбільшої держкомпанії спливає термін повернення кредитів на суму понад 25 млрд. грн. Ще 4 млрд. грн. компанія заплатить банкам як відсотки.

Загальний обсяг запозичень на початок поточного року перевищив 34,5 млрд. При цьому низка кредитів були надані компанії під заставу газу в підземних газосховищах.

Найбільшим кредитором "Нафтогазу" на поточний момент виступає державний Ощадбанк. Газовики позичили в цієї фінустанови понад 18 млрд. грн. наприкінці минулого року, щоб в екстреному порядку сплатити борг за російський газ.

Із 12 фінансових установ, які давали в борг "Нафтогазу" протягом 2004-2008 років, - 7 іноземних банків. Їхні позики зараз найбільш проблематичні для НАКу, бо надавалися в доларовому еквіваленті, курс якого значно виріс. Із загального боргу в 34,5 млрд. грн. частка кредитів в іноземній валюті перевищує 40%.

На фінансову дисципліну "Нафтогазу" банки-кредитори поки не скаржаться. Представники фінустанов, які працюють із "Нафтогазом", запевняють, що за рахунками він платить вчасно.

"Затримок із виплатою відсотків ("Нафтогазом") – немає, і я жодної небезпеки не бачу", - повідомив член наглядової ради державного Укрексімбанку Віктор Тополов. Експортно-імпортному банку газова компанія винна понад 800 млн. грн.

Причини для хвилювань можуть бути в Ощадбанку. Термін повернення 18 млрд. грн., які були позичені НАКу торік, наступить уже до кінця грудня. Однак у фінансовому плані "Нафтогазу" на 2009 рік заплановано зміну графіка погашення кредитів Ощадбанку. Тобто гроші фінустанові цього року можуть не повернути.

У банку не беруться прогнозувати імовірність повернення боргів "Нафтогазом" до кінця грудня, але підтверджують, що поки НАК платить справно, і претензій до нього немає.

Як зазначає видання, понад мільярд гривень кредитних коштів минулого року були надані НАКу під забезпечення газом, закачаним до підземних газових сховищ.

На міжнародній конференції у Брюсселі 23 березня представники Кабміну порушать питання про нову позику в розмірі 2,3 млрд. євро. Ці гроші, за словами міністра палива й енергетики Юрія Продана, необхідні на модернізацію газотранспортної системи України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування