Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

П'ять банків просять допомоги в держави

Понеділок, 16 березня 2009, 10:09

П'ять банків розраховують на докапіталізацію з боку держави.

Про це розповів виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський в інтерв'ю газеті "Дело".

"Формально на сьогоднішній день ми не маємо жодної пропозиції від Нацбанку по докапіталізації. Ми знаємо, що НБУ розглядає пропозиції від п'яти банків. У якій послідовності він них нам подасть — усі п'ять відразу або по одному, — ми не знаємо. Це буде рішення Нацбанку", - відзначив в.о. міністра.

На питання, є чи серед банків Родовід Банк і Укргазбанк, Уманський повідомив, що "Родовід" звертався з питання докапіталізації безпосередньо в Кабінет Міністрів.

"Однак повторюся, без формальної пропозиції Нацбанку ми не можемо розглядати це питання. Звичайно ж, остаточне рішення буде за урядом", - відзначив він.

Уманський також нагадав, що Кабмін не передбачав спочатку, що буде докапіталізувати фінзаклади живими грішми.

"Відповідно до рішення уряду, це будуть облігації внутрішньої державної позики. Хоча ми можемо ввійти в частку банків і живими грошима, якщо в нас з'являться додаткові джерела доходів", - відзначив він.

"А схема докапіталізації така: ми вносимо ОВДП у статутний фонд банку. Той протягом п'яти днів може їх пред'явити до викупу Нацбанком. Природно, щоб не вийшло так, що протягом декількох днів будуть монетизовані додаткові 44 мільярди гривень, буде складена поетапна програма капіталізації банків", - сказав в.о. міністра.

Як відомо, відповідно до бюджету на 2009 рік на рекапіталізацію банків уряд може виділити 44 мільярди гривень.

При цьому Уманський нагадав, що з початку жовтня 2008 року Нацбанк більш 70 мільярдів направив банкам через систему рефінансування.

"Якщо ви подивитеся на монетарну базу, то не знайдете там цих 70 мільярдів. Тобто якщо ми виділяємо 44 мільярди на капіталізацію, то нібито стільки ж потрібно і надрукувати — це дуже спрощений підхід. Інструментами НБУ й уряду гроші заходять в економіку і виводяться з обігу. Виходячи з цього, з початку року монетарна база зменшився на 26 мільярдів гривень. Тому ризик верстата — це примара", - відзначив він.

"Ні уряд, ні Нацбанк не мають на меті зірвати фіскальну політику й обрушити всі показники. Тому варто розуміти, що виділені 44 мільярди на капіталізацію банків зовсім не означають, що в економіці стане на 44 мільярди більше", сказав в.о. міністра.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування