У Раді може вистачити голосів на Грищенка?

Понеділок, 16 березня 2009, 12:45

Кандидатуру посла України в Росії Костянтина Грищенко на посаду міністра закордонних справ у парламенті готові підтримати 250 депутатів.

Так, голосувати за претендента, до якого благоволить Москва, обіцяють Партія регіонів (175 депутатів) і комуністи в повному складі (27 депутатів), пише "Дело".

Ще 50 голосів, за інформацією газети, має забезпечити Блок Юлії Тимошенко. Їх дадуть ті ж депутати, за допомогою яких у відставку був відправлений колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

До прихильників Грищенка можна додати і представників пропрезидентської групи "Єдиний Центр".

Незважаючи на серйозне парламентське лобі, остаточне рішення президента Віктора Ющенка про кандидата на голову МЗС до вихідних озвучено не було.

У зв'язку з цим джерела в парламенті не виключають, що президент також може зробити ставку на постійного представника України при ООН Юрія Сергєєва.

Як інші варіанти в парламенті називають імена посла України в Польщі Олександра Моцика, першого заступника голови МЗС України Володимира Хандогія, який зараз виконує обов'язки міністра, і посла України в США Олена Шамшура.

Ще одним претендентом на крісло міністра закордонних справ депутати з коаліції називають лідера Народного Руху Бориса Тарасюка, який обіймав цю посаду в 1998-2000 і 2005-2007 роках. Однак сам він вважає таке призначення малоймовірним.

Заступник комітету з закордонних справ "регіонал" Леонід Кожара каже, що "Грищенко – найбільш імовірний кандидат за нинішніх умов, і нам треба виправити відносини з Росією та Європейським Союзом". Він нагадує, що Грищенко працював і в Москві, і в Брюсселі, і в Нью-Йорку і "відмінно знає дипломатичну кухню".

У той же час БЮТ офіційно відмовляється голосувати за Грищенка. Заступник фракції Блоку Тимошенко Андрій Кожем’якін запевнив: "Ми будемо підтримувати більш гідного кандидата на цю посаду".

"Більшого русофіла в зовнішньополітичних справах, ніж пан Грищенко, я не знаю", - додає заступник комітету з питань європейської інтеграції "бютівець" Сергій Шевчук.

Однак інше джерело в БЮТ стверджує, що у фракції знайдеться певна кількість людей, які готові голосувати за "проросійського" дипломата. У їх числі можуть опинитися ті ж парламентарії, які нещодавно підтримали відставку Огризка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...