Ющенко і Тимошенко поговорили про 20 мільярдів

Понеділок, 16 березня 2009, 17:00

Цього року центральний бюджет України недоотримає близько 20 мільярдів гривень.

Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак, посилаючись на розрахунки фахівців секретаріату та МВФ.

Відтак він знову озвучив вимогу президента щодо необхідності збалансування Державного бюджету.

За словами Шлапака, Мінфін має визначитися, на яку суму доходів може розраховувати український бюджет у поточному році.

Він нагадав, що по п'яти законах, які мали бути прийняті в підтримку бюджету, парламент так і не досяг згоди.

"Відтак бюджет апріорі не отримає 5,8 млрд. грн.", - зазначив він, додавши, що вже після нового року ВР прийняла 11 законів, які в той чи інший спосіб впливають на дохідну та видаткову частини бюджету.

"Ми отримаємо збільшення доходів на суму близько 500 млн. грн., але майже напевно ми отримаємо зменшення доходів майже на 3,6 млрд. грн. у зв'язку з прийнятими законами", - сказав Шлапак, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, на сьогоднішній нараді президент виклав усі ці цифри перед прем'єр-міністром та головою ВР і запропонував у найближчий час уважно їх вивчити - "з тим, щоб мати можливість оцінити реальний стан державного бюджету і напрацювати ті заходи, які нам будуть потрібні для врегулювання ситуації".

Шлапак також повідомив, що на нараді обговорювалася ситуація з місцевими бюджетами, яка "також є невтішною".

Головною проблемою, за його словами, є суттєва переоцінка урядом фонду зарплати.

"Головну доходну частину бюджету - близько 60% - складає податок з доходу фізичних осіб. Відтак, швидше за все доходи, на які ми розраховували при формуванні місцевих бюджетів, не зможуть бути виконані", - сказав він.

Другою проблемою в цьому контексті Шлапак назвав надто високі вилучення надлишкових доходів місцевих бюджетів до центрального - лише в січні-лютому було вилучено 930 млн. грн. - що, втім, склало лише 64% плану.

Ще однією проблемою місцевих бюджетів Шлапак назвав ситуацію з підвищенням цін на газ для бюджетних установ, яке відбулося "після формування 90% бюджетів". "За нашими розрахунками, це тягне за собою необхідність збільшення на 420 млн. грн. додаткових ресурсів для місцевих бюджетів", - сказав він.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування