Експерт: перемога Тягнибока не справжня

Понеділок, 16 березня 2009, 19:09

Результати виборів до Тернопільської облради не відображають реальну ситуацію.

Таку думку висловив політолог, глава центру "Пента" Володимир Фесенко, повідомляє Ліга.net з посиланням на Центр досліджень політичних цінностей "АКСІА".

"Якби в цих виборах брали участь інші політичні сили (Яценюка, Гриценка), то і результати виборів були б трохи іншими. На жаль ці вибори показали, що відтворена ситуація полярної політичної системи", - заявив політолог.

"Якщо така ж тенденція повториться і на сході України, то протистояння правих і лівих нічого доброго Україні не принесе", - зазначив він.

На думку аналітика, перемога Свободи досить очікувана і закономірна.

"Передвиборні соцопитування саме такі результати і показували. У той же час я б не робив висновки, що ця політична сила переможе по всій Україні", - сказав Фесенко.

"Націоналістична ніша обмежена і регіональна. Перемога Свободи – свідчення значної радикалізації постпомаранчевого електорату в західній Україні. Але якісь радикальні висновки я б не робив", - сказав експерт.

На думку політолога, "Свобода може пройти у Верховну Раду, якщо одержить приблизно такі ж результати в інших галицьких областях, але вона буде меншістю в парламенті".

"Мене дуже здивував результат Єдиного центру. Попередні соцопитування свідчили, що рейтинг ЄЦ завдяки губернатору Юрію Чижмарю та активній рекламній кампанії виріс з 2% до 6%. Але щоб за кілька днів він виріс до 14%, ніхто не очікував", - сказав Фесенко.

"Я боюсь, що ЄЦ міг використовувати на цих виборах не тільки адміністративний ресурс, але і так звані технології мережного маркетингу", - зазначив політолог.

За його словами, якщо такі методи продовжують застосовуватися після київських виборів, це пряма загроза виборчому процесу і демократії в цілому.

"Сюрпризом став результат Партії регіонів. Це серйозний сигнал для всіх постпомаранчевих сил. Якщо вони будуть продовжувати між собою війну, то розчистять Януковичу шлях до перемоги", - попереджає Фесенко.

На думку аналітика, тернопільські вибори – серйозний урок для БЮТ.

"БЮТ у регіоні підтримують більше 8%. Але безглузді і помилкові дії місцевих БЮТівців дезорієнтували значну частину прихильників цієї політичної сили", - сказав Фесенко.

"БЮТ варто зробити висновки і щодо традиційної тактики, коли робиться ставка на якийсь тактичний результат і досягається будь-якими методами. Не варто так діяти. Тимчасовий результат не завжди досягається. Разом з тим йде дискредитація лідера блоку і самої політичної сили", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування