Партія регіонів розказала, якого президента хоче

Понеділок, 16 березня 2009, 20:08

Парламентська модель є найбільш прийнятною для України.

Про це завив перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Лавринович, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на телеканал "Перший діловий".

"Парламентська модель є найбільш прийнятною для України, оскільки в нас реально може бути вибір: або повернення назад, до президентської моделі, або рух уперед - до моделі парламентської", - заявив він.

При цьому, за словами Лавриновича, змішана форма, у якій повноваження двох центрів влади - президента і прем'єр-міністра - впливають на роботу виконавчої влади, є пагубною для України.

Лавринович вважає, що необхідно законодавчо розподілити повноваження гілок влади, при цьому зберігши єдність влади.

Разом з тим, на його думку, якщо в Україні буде президент, який не стане користуватися правом втручання в дії виконавчої влади, а займеться охороною національної безпеки, прав і свобод громадян, буде здійснювати контрольні функції, це буде більш продуктивно для організації влади в державі.

Крім того, Лавринович вважає, що у випадку створення парламентської республіки необхідно в Конституції зберегти норму про існування парламентської коаліції.

"Коаліція потрібна обов'язково", - зазначив він.

При цьому, на його думку, це повинна бути така більшість складу парламенту, яка буде нести відповідальність за весь стан справ у країні.

Крім того, він підкреслив, що така коаліція буде мати право на формування виконавчої влади і буде зобов'язана забезпечувати законодавчий процес для ефективної роботи уряду.

"Це має бути чітко політично ідентифікована структура, яка буде складатися з представників політичних партій, які одержали найбільшу кількість голосів громадян на виборах. Є необхідність вдосконалення саме цієї норми Конституції", - підсумував Лавринович.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування