Наливайченку пропонують звільнити Хорошковського і розібратися з Фірташем

Вівторок, 17 березня 2009, 12:42

Голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Анатолій Гриценко просить голову СБУ Валентина Наливайченка звільнити свого першого заступника Валерія Хорошковського.

Про це він сказав, виступаючи з трибуни парламенту під час розгляду звіту Наливайченка.

Гриценко назвав кадрову політику СБУ, яка проводилася керівництвом відомства протягом останніх років, "провальною".

"Коли голова СБУ стверджує, що всі кадрові призначення здійснюються згідно з законом про СБУ, то це неправда. Коли він був в.о., то про багато кадрових призначень він дізнавався зі ЗМІ", - сказав він.

Як приклад Гриценко навів призначення Хорошковського.

"Якщо воно було згідно з законом, то я хотів би побачити того юриста, який завізував це подання, навіть якщо воно було від голоси СБУ. Тому що Хорошковський в той час обіймав посаду в абсолютно іншій установі, ніхто його звідти не звільняв", - заявив він.

При цьому Гриценко висловив думку, що "не може бути першим заступником голови СБУ принаймні гривневий мільйонер".

"Тому моя особиста пропозиція голові СБУ невідкладно внести подання на звільнення Хорошковського протягом 3 днів. Це буде серйозний сигнал, що бізнес починає відділятися від влади у такій поважній установі, як СБУ", - сказав він.

Крім того, за словами Гриценка, комітет пропонує голові СБУ радикально скоротити чисельність генеральського складу СБУ.

"Є дуже серйозні перекоси в організаційно-штатній структурі і штатному розписі СБУ. Наприклад, за штатом СБУ 27 200 військовослужбовців і 72 генерали. За фактом - 22 464 військовослужбовці і 81 генерал. Такого бути не може. Такої спецслужби ніде в світі нема", - сказав він.

"Тому пропозиція голові СБУ внести протягом 2 місяців проект указу президента і скоротити чисельність генеральського складу принаймні в 4 рази", - додав Гриценко.

Він також запропонував "мінімум вдвічі зменшивши кількість посад старшого офіцерського складу".

"За штатним розписом у СБУ 15 200 посад старших офіцерів, посад молодших офіцерів – вдвічі менше. Я пропоную проаналізувати протягом 2 місяців і своїм рішенням виправити цю піраміду... Повинна бути перспектива росту, і кожна зірка на погонах не має бути знецінена", - сказав Гриценко.

Він також розкритикував діяльність СБУ у сфері боротьби з корупцією та економічними злочинами.

"Коли пан Фірташ публічно оприлюднив інформацію, що РосУкрЕнерго володіє 75% наших облгазів, я подав офіційний запит. Отримав з Антимонопольного комітету пояснення, що це нібито не так, але ми очікуємо перевірки СБУ. Ще раз запит – ще очікуємо перевірки СБУ, ще запит – ще раз відповідь, що СБУ так і не дала відповідь, чим насправді володіє пан Фірташ, який заявив, що монополізував газовий ринок України", - сказав Гриценко.

"Хіба не питанням державної економічної безпеки була Тендерна палата і все, що навколо неї корумпованого було створено? Чи почули ми адекватну відповідь збоку СБУ. Ні. А це були мільярди грошей, які були вимиті з Держбюджету і паралізували діяльність усіх державних установ", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування