Для вступу в НАТО Україні радять стабілізуватися і домовитись із сусідами

Вівторок, 17 березня 2009, 14:44

Посли Польщі, Угорщини та Чехії в Україні вважають, що для вступу України в НАТО необхідно досягти політичної стабільності та врегулювати спірні питання з сусідами.

Про це посли сказали, відповідаючи на запитання журналістів, що саме гальмує вступ України до НАТО, під час засідання прес-клубу МЗС "10 років членства в НАТО: ретроспективний погляд", повідомляє УНІАН.

"Найгірше - це відсутність стабільності в країні. Незалежно від ставлення окремих політичних сил до НАТО, основне, що може домогти на шляху до європейських та євроатлантичних структур - це стабільність, послідовність застосування демократичних процедур в державі", - сказав посол Польщі в Україні Яцек Ключковський.

Він також вважає, що в Україні на політичному рівні є проблема усвідомлення мети безпекової політики України.

"Коли я працював радником президента Квасьневського, я пам'ятаю людей, які зараз в Партії регіонів і які в 2002-2003 роках дуже рішуче виступали за НАТО, зараз я бачу тих самих людей, в яких вже зовсім інше ставлення. Чому так? Я не розумію", - сказав посол.

Ключковський припускає, що це може бути наслідком недостатньо глибокої розмови між політичними силами, яким чином гарантувати безпеку України.

"Ми, як спостерігачі, відчуваємо недостатність загальноукраїнського політичного діалогу з безпекових питань між різними політичними силами", - додав він.

Водночас посол зазначив, що в "технічному плані" Україна працює ефективно і успішно. "Підготовка кадрів, розробка актів, планів, це все іде в позитивному плані", - сказав він.

З Ключковським погодився посол Угорщини в Україні Андраш Баршонь: "Якщо внутрішня політична ситуація в Україні не буде схожою на життя країн альянсу, тоді немає шансів".

Посол Чехії в Україні Ярослав Башта зазначив, що розширення НАТО означає розширення зони стабільності: "В усіх наших країнах була політична стабільність. Всі політичні сили домовлялися про те, що вони хочуть, щоб їх країна стала членом НАТО".

"У вас політики розділені на два табори – одні "за", інші "проти" вступу в НАТО. За таких умов складно домовитися, що буде стабільна ситуація після наступних виборів", - сказав посол.

"Необхідно визначитися, куди ви хочете - інтегруватися в євроатлантичну цивілізацію чи залишитися на пострадянському просторі. Це перше питання, на яке необхідно відповісти. Не від всіх українських політиків я чув відповідь на це запитання", - додав він.

Посол також вважає, що Україні треба виконувати критерії вступу в НАТО, не думаючи про те, що вони жорсткі. Посли також наголосили, що для членства в НАТО Україна має врегулювати спірні питання з сусідніми країнами.

"Ми всі були 100% переконані, що, якщо в нас є політичні конфлікти з сусідом, нас не візьмуть в НАТО. Ці проблеми мають бути вирішені", - сказав посол Угорщини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
Усі новини...