Депутати вимагають від Росії пояснень за затримання колеги

Середа, 18 березня 2009, 12:30

Депутати Верховної Ради вимагають роз’яснень від російської сторони щодо затримання народного депутата Олега Білоруса на кордоні з Росією.

Відповідну заяву від імені фракцій БЮТ і НУНС, оголошено в парламенті.

"Російські прикордонники вивчали документи без жодних причин протягом довгого часу, спровокували принизливу процедуру очікування допиту та різноманітних підозр, а по суті радилися зі своїм вищим керівництвом, чи дозволити голові комітету закордонних справ ВР допуск на територію сусідньої та дружньої держави", - зазначив Сергій Шевчук.

"Лише під загрозою зриву засідання міжпарламентської комісії, яку ще називають групою "дружби", відповідні служби РФ "милосердно" надали дозвіл на перетин кордону", - зазначив депутат.

Шевчук нагадав, що Білорус є віце-президентом парламентської асамблеї ОБСЄ , "не дозволяв собі ніколи висловлювань чи дій, які можна розглядати як ворожі до Росії", але є автором резолюції по Голодомору, яка була ухвалена ОБСЄ минулого року.

Депутат закликав український МЗС до рішучих дій у відповідь на "провокацію" проти українського депутата Білоруса та "превентивних" дій від посольства.

"Ми вимагаємо роз’яснень та вибачень задля недопущення подібних прикрих дій у майбутнього", - заявив Шевчук.

Натомість голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував зробити відповідний запит, щоб з'ясувати всі обставини, щоб такі інциденти не повторювалися.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News