Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко хоче модернізувати ГТС, але подарунків від Європи не треба

Середа, 18 березня 2009, 15:16

Українська газотранспортна система підтримується у належному стані, а її модернізація дозволить суттєво збільшити прокачування газу до європейських країн, заявляє президент Віктор Ющенко.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькій телерадіокомпанії ARD, повідомляє прес-служба президента.

За словами Ющенка, така модернізація повинна здійснитися на взаємовигідній економічній основі.

"Мова йде не про подарунки. Мова йде про взаємовигідну економічну основу співпраці у темі технологічного оновлення ГТС. Це буде одним з компонентів саміту, який буде проводитися 23 березня", - сказав президент.

Цей захід Ющенко назвав найбільш важливим у енергетичній співпраці з ЄС за останні три роки.

"Ми будемо розглядати питання, які стосуються підвищення ефективності, надійності роботи самої системи та шляхів її інтегрування до єдиного європейського газового ринку", - заявив він.

Ющенко також наголосив на зацікавленості України в тому, щоб інтегрувати свою газотранспортну систему до європейської.

"Ми переконані, що формувати такого типу колективний інтерес - це найкраща позиція для перспективного використання української ГТС", - сказав він.

При цьому, за словами президента, конкретні принципи формування єдиного європейського газового ринку, роль країн-постачальників, транзитерів та споживачів має стати предметом детального обговорення.

"Очевидно, після тих подій, які виникли з поставками газу до країн Європейського Союзу, сьогодні дуже активно переосмислюється ідеологія європейської газової політики. У контексті цих змін повинна трансформуватися і модель українського сегменту єдиного європейського ринку", - сказав президент.

Ющенко також сказав, що Україна виступає за диверсифікацію енергоресурсів, "за реалізацію тих принципів, які б зберегли стабільну участь України у формуванні європейського газового ринку".

При цьому він додав, що "Україна буде чесна, відкрита, надійна у цих процесах".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування