Україна підписалася на першу в світі "Зелену інвестицію"

Четвер, 19 березня 2009, 07:45

Договір про продаж Японії квот України на викид парникових газів у розмірі 30 млн. одиниць став першим у світі подібним документом, підписаним за схемою Зелених інвестицій.

Про це заявив голова організації з питань розробки нових енергетичних і промислових технологій Японії Сеїджі Мурата, коментуючи підписану Україною та Японією 18 березня угоду про продаж 30 мільйонів одиниць своїх квот на викид вуглекислого газу.

Мурата відзначив, що раніше Японія проводила такі операції, проте за іншими схемами, повідомляє УНІАН.

У свою чергу, голова Національного агентства екологічних інвестицій України Ігор Лупальцов уточнив, що згідно з угодою Україна зможе розпоряджатися коштами від цієї угоди, які надходитимуть до бюджету, впродовж двох років – по 15 млн. одиниць щорічно.

У випадку, якщо японська сторона виявить, що кошти використовуються не за цільовим призначенням і не для впровадження енергозберігаючих технологій та охорони навколишнього середовища, одержані кошти доведеться повернути.

А якщо обидві сторони будуть задоволені співпрацею, то Україна зможе продовжити продаж своїх квот, зазначив Лупальцов.

Він також повідомив, що на сьогодні на різних стадіях готовності перебувають близько 400 проектів, які планується реалізувати за рахунок коштів, одержаних від продажу Японії квот на викид парникових газів.

"Після підписання цього договору ми сідаємо з паном Мурата і затверджуємо список тих проектів, які влаштують японську сторону. Уряд Японії зрештою в 2012 році має сказати – так, то, куди ви витратили гроші, ті проекти, які ви виконали, вони справді поліпшили екологічну обстановку, скоротили викиди парникових газів. І якщо цього не буде – ці гроші доведеться повернути", - наголосив Лупальцов.

Він також повідомив, що на сьогодні в Україні пріоритетними є проекти з модернізації підприємств теплокомуненерго і переведення їх на альтернативні види палива.

За даними Національного агентства екологічних інвестицій, Україна має у своєму розпорядженні квоту на викид парникових газів в атмосферу в розмірі 4,5 млрд. одиниць на 5 років. При цьому використовує 2,8 млрд. одиниць. За 5 років Україна може продати 450 млн. одиниць квот.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко раніше заявляла, що Україна може розраховуватись за українсько-японські інвестиційні програмами своїми квотами на викиди вуглекислого газу.

Україна ратифікувала Кіотський протокол в 2004 році. Він, зокрема, передбачає торгівлю викидами й проекти спільного впровадження, які дають змогу одержувати доходи від продажу квот. Продаж частини своєї квоти передбачає продаж "надлишків" тим країнам, які перевищують рівень власної квоти викидів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування