Рада чекає Наливайченка до себе влітку

Четвер, 19 березня 2009, 09:43

Верховна Рада ухвалила постанову про утворення тимчасової спеціальної комісії з питань реформування Служби безпеки України.

Згідно з постановою, яку підтримали 355 депутатів, до складу комісії увійшли сім депутатів, її головою обрано члена БЮТ Олександра Скибінецького.

Термін діяльності комісії - шість місяців, звіт комісії про виконану роботу має бути заслуханий не пізніше тримісячного терміну з дня прийняття постанови.

Крім того, депутати ухвалили постанову про звіт голови СБУ щодо стану функціонування та кадрового забезпечення служби та управління майном, що забезпечує її діяльність. За неї проголосували 349 депутатів.

У своїй постанові Верховна Рада відзначає, що наявність протягом більше ніж двох років вакантної посади голови СБУ негативно вплинула на організацію діяльності служби та на виконання нею покладених законом завдань.

Крім того, така ситуація, на переконання депутатів, призвела до втрати керованості у системі Служби безпеки України, у зв'язку з чим у діяльності СБУ мали місце непоодинокі факти недодержання Конституції та законів України.

У зв'язку з цим Верховна Рада постановила взяти до відома звіт голови СБУ Валентина Наливайченка. Йому доручено вжити невідкладних заходів для забезпечення діяльності СБУ, дати правову оцінку фактам порушення законів України у діяльності служби і притягнути винних осіб до відповідальності згідно із законом.

Також Наливайченку доручили негайно вжити заходів, спрямованих на повну деполітизацію СБУ, внести в установленому порядку пропозиції щодо приведення організаційної структури служби у відповідність із її завданнями, визначеними законом, передбачивши насамперед ліквідацію підрозділів, діяльність яких не відповідає завданням СБУ.

Голові СБУ доручено невідкладно вирішити питання щодо приведення у відповідність із вимогами закону рішення з кадрових призначень, звернувши особливу увагу на кадрові призначення в Центральному управлінні та призначення на керівні посади в регіональних органах СБУ.

Провести інвентаризацію майна, що забезпечує діяльність СБУ, починаючи з 1 січня 2000 року, вжити невідкладних заходів для повернення незаконно відчуженого майна, а також забезпечити використання всього майна СБУ за призначенням.

Верховна Рада нагадує, що голова СБУ несе персональну відповідальність за стан додержання державної таємниці в системі СБУ. Генпрокуратурі рекомендовано вжити заходів, спрямованих на удосконалення прокурорського нагляду за дотриманням законності в діяльності служби.

У липні 2009 року Верховна Рада заслухає інформацію голови СБУ і Кабінету міністрів щодо виконання цієї постанови.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News