Тимошенко засекретила дані про виконання бюджету

Четвер, 19 березня 2009, 11:25

Підвідомче урядові Держказначейство в березні припинило публікувати оперативні дані про виконання доходів бюджету.

У такий спосіб уряд Юлії Тимошенко в чергове засекретив оперативні дані про ситуацію в економіці, пише "Комерсант-Україна".

В експрес-інформації казначейство повідомляло про фактичний обсяг зібраних податків і запланованих Мінфіном планах відрахувань для ДПАУ, Держмитниці та НБУ.

У січні-лютому казначейство звітувало щопонеділка: останні дані – від 23 лютого. У березні публікувалася лише інформація про асигнування на захищені статті, обсяги дебіторських і кредиторських боргів бюджетних установ і надходження штрафів у місцеві бюджети.

Начальник управління Держказначейства по роботі зі ЗМІ Любомир Стадник зникнення оперативної інформації пояснив переходом на новий формат подачі відомством даних.

"Завтра до 11 годин текстовий варіант виконання бюджету по доходах уже буде на нашому веб-сайті", - пообіцяв він виданню у понеділок.

У вівторок відсутність даних він пояснив тим, що керівництво Держказначейства не затвердило цю інформацію. Повідомлення не з'явилося і в середу. У четвер – теж.

Наявність оперативних даних дозволяла оцінити бюджетні ризики. Їх зникнення сталося тоді, коли сума вільних коштів єдиного казначейського рахунка різко впала: з 1 по 17 березня обсяг грошей бюджету зменшився з 5,988 млрд грн до 1,659 млрд грн. 13 березня був досягнутий абсолютний мінімум – 1,395 млрд грн.

Це означає, що уряд витрачає більше коштів, ніж устигають зібрати ДПАУ і Держмитниця, стверджують експерти. При цьому в нього майже не залишилося грошей у запасі. "Нічого акумулювати на рахунках", - каже аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Владислав Комаров.

Збільшення проблем з наповненням бюджету в березні неофіційно визнають у Мінфіні – зокрема, по ДПАУ прогнозується виконання на 70%.

"Мінфін поставив план по прибутку на березень у 1,762 млрд грн, але немає ні терміну сплати, ні грошей у бізнесу. Ніхто не йде на авансові платежі за податком на прибуток", - сказало джерело в ДПАУ. За його словами, ДПАУ до кінця місяця проведе зустрічі з представниками морських портів, "Укрзалізниці", "Енергоатому" і "Нафтогазу України", щоб переконати їх платити податок не раз на квартал, а рівними платежами.

Усього з плану у 7,483 млрд грн на 17 березня ДПАУ перерахувала в бюджет 1,646 млрд грн (22%).

Співробітник Держмитниці розповів, що "виконання планів не дуже хороше" – менше 50%. Він, як і податківці, розраховує на роботу з НАК "Нафтогаз України".

За словами Комарова, "на рахунках казначейства критична сума, і якщо щось трапиться, її не вистачить".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування