Саміт НАТО не прийме рішень для України - Горбулін

Четвер, 19 березня 2009, 12:33

Директор Інституту проблем національної безпеки при РНБО Володимир Горбулін досить скептичний щодо можливості отримати позитивний сигнал для України від НАТО на саміті країн альянсу у квітні.

"Я думаю, що він не прийме жодних рішень відносно вступу України до НАТО. Я думаю, що все буде покладено на щорічну національну програму, яка ще не створена, а перебуває у стані розробки", - сказав він в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі".

"Україна перейде на нові рейки, але вони все одно не приведуть до НАТО найближчим часом. Процес затягнеться", - прогнозує Горбулін.

"Скільки можна жити в очікуванні якоїсь подачки! Треба працювати так, щоб можна було сказати, що ми такі-то, і ми зробили те, у нас нормальні інституції, у нас є внутрішнє погодження на всіх зовнішньополітичних напрямках, ми – єдина країна. І тоді можна буде про щось розмовляти", - наголошує він.

Тим часом у МЗС України твердять, що відомство нині завершує розробку щорічної національної програми, яка була надана Україні замість ПДЧ, і вже у квітні Київ сподівається на затвердження її у Брюсселі.

Водночас, у МЗС визнають, що якщо раніше Київ сподівався отримати на самміті НАТО План дій із членства, то нині – після суперечок щодо грузинського конфлікту та "розмороження" взаємин між Росією і НАТО – очікує лише на параграф у комюніке.

Однак Горбулін зазначає, що слова Білого дому США про необхідність "перезавантаження" взаємин з Москвою поки не має конкретики.

"Тут немає однозначної відповіді. Я думаю, що багато що залежатиме від зустрічі (президента Росії) Медведєва і (президента США) Обами на початку квітня на G20. Єдине, що можна зараз сказати, – та кнопка, яку запропонували, щоб зняти навантаження чи зробити перезавантаження, за нею ще немає конкретних дій", - сказав він.

"Але позиція Москви, незалежно від стосунків із США, не буде змінюватися відносно України і буде жорсткою", - переконаний Горбулін.

Як відомо, Росія виступає проти зближення України та Грузії з НАТО. США донедавна просували ці країни в Альянс. Однак неурядова комісія США, яка складається з колишніх сенаторів від двох провідних партій і яка має вплив на формування президентом зовнішньої політики, рекомендувала Обамі не підтримувати приєднання України і Грузії до НАТО, щоб поліпшити взаємини з Росією.

Представник Держдепартаменту Роберт Бернс, перебуваючи кілька тижнів тому в Москві, наголосив, що ні Україна, ні Грузія наразі не готові до членства в альянсі. Попри те, що США і далі наголошують на відкритості НАТО для України, Білий Дім, за словами оглядачів, не буде наполягати на швидкому членстві Києва в НАТО.

Попри заяви лідерів НАТО, що Україна є серйозним партнером альянсу, нашу країну не запросили на ювілейний квітневий самміт НАТО у французькому Страсбурзі і німецькому Кіллі. МЗС України лише констатує, що цей захід винятково для країн-членів альянсу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування