Литвин розповів, який президент потрібен країні

Четвер, 19 березня 2009, 18:15

Глава Верховної Ради Володимир Литвин переконаний, що президент повинен обиратися всенародно.

"Я твердо переконаний, що нам потрібно все-таки обирати президента всенародно. Не можна відбирати у людей це право", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому, на думку спікера, необхідно "чітко визначити - чим буде займатися президент".

"Я переконаний, що президент України повинен виконувати не волю тієї кількості парламенту, яка його обере - 300 або більше людей. Він повинен відчувати волю людей і бути втіленням країни, якщо хочете - бути моральним стрижнем країни, обличчям країни", - підкреслив Литвин.

За словами спікера, президент повинен своїм авторитетом "цементувати, консолідувати країну".

"Я вважаю, що це ключова функція для глави держави", - додав він.

Литвин зазначив, що на даний момент розвитку ситуації в Україні президент повинен бути арбітром нації, оскільки в державі "дуже багато ліній поділу".

"Потрібно зробити все, щоб зшити, зцементувати націю та у територіальному плані нашу державу", - підкреслив він.

На питання, чи можливий перехід до парламентської форми правління в Україні, Литвин сказав: "Справа в тому, що нам потрібно, насамперед, зрозуміла й адекватна влада, а як її будуть називати - це вже питання десяте".

"Якщо говорити про парламентську республіку, потрібно мати парламент, який би відповідав настроям людей і був підконтрольним суспільству", - підкреслив спікер.

"Якщо парламент буде підконтрольний тим, кого ми називаємо олігархами, то це ще гірше для країни, ніж та ситуація, яку ми мали на сьогоднішній день", - переконаний Литвин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування