Богословська розкопала, як "Нафтогаз" розрахувався за газ "фантиками"

П'ятниця, 20 березня 2009, 10:21

Наприкінці 2008 року "Ощадбанк" надав "Нафтогазу України" два без заставні кредити для того, щоб компанія могла розрахуватися з "Газпромом" за спожитий Україною газ.

Про це з трибуни парламенту у п’ятницю заявила голова комісії з функціонування української ГТС "регіоналка" Інна Богословська, доповідаючи звіт комісії.

За її словами, наприкінці 2008 року уряд запровадив "злодійську схему фінансування Нафтогазу за рахунок коштів Нацбанку".

"Усі розрахунки за газ, які було здійснено в грудні 2008 року, були здійснені за рахунок емісії коштів НБУ і підвищення статутних фондів Укрексімбанку і, що найстрашніше, Ощадбанку, який змусили видати нічим не заставлені два кредити "Нафтогазу України". І цими грошима розрахувалися за російський га", - сказала Богословська.

"Тобто "Нафтогаз України" сьогодні взагалі не працює як господарська структура, він не заробляє грошей. Він є пилососом, який висмоктує гроші з золотовалютних резервів або емісійні гроші з Нацбанку. Це злодійство, шановні. І ми не відступимо, поки всі, хто за це відповідальні, не понесуть відповідальності", - додала вона.

За словами Богословської, прем’єр Юлія Тимошенко "особисто підписала вказівку Нацбанку викупити нічим не забезпечені облігації Кабміну, і цими грошима заплатити за газ".

"Ви хоч розумієте, що ви робите? Це 2 мільярди доларів!", - обурилася вона.

Богословська закликала Верховну Раду наступного пленарного тижня створити нову слідчу комісію "з вивчення фінансового стану і грошових оборудок у системі "Нафтогазу" у 2008-2009 роках".

"Я впевнена, що злодії сидітимуть на лаві підсудних і що судова система України, яка зараз куплена БЮТ, знайде хоча б десяток суддів, які мають совість і які не перекриють можливість притягнути до кримінальної відповідальності злодіїв, які як кишеньковими грошами розпоряджаються десятками мільярдів наших з вами грошей", - заявила вона.

Богословська також поскаржилась на неможливість довести до суспільства у повному обсязі інформацію, викладену у звіті ТСК.

"Я би назвала цей звіт, який нам не дають доповісти, за Достоєвським "Преступление и наказание". За цим звітом ми, депутати Партії регіонів, надішлемо запити до всіх правоохоронних органів і будемо контролювати дії і Генпрокуратури, і СБУ з питання порушення кримінальних справ за тими злочинами, які прописані у цьому звіті", - сказала вона.

"Ми будемо вимагати покарання. Преступления без наказания, уважаемая власть, уже не будет", - додала Богословська.

Вона також заявила, що уряд керує ГТС "як кишенькою воровською конторою".

"Як тільки ми прийдемо до влади, ми ухвалимо всі ті базові важливі закони, які дадуть змогу дати по руках таким злодіям, які зараз керують ГТС", - пообіцяла Богословська.

Протоколи засідання ТСК і звіт, ухвалений за її результатами, читайте тут.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування