ОБСЄ дало Україні 2 мільйони на вибори

П'ятниця, 20 березня 2009, 11:29

Міжнародні організації виділили 1 мільйон 600 тисяч євро на створення реєстру виборців.

Про це заявив координатор проектів ОБСЄ в Україні Любомир Копай "Німецькій хвилі".

Він переконаний, що український реєстр виборців буде готовий напередодні чергових президентських виборів.

Коштом європейців для України будуть закуплені комп’ютери та надсучасні мультимедійні принтери.

Кожна з 755 установ, які займаються веденням реєстру виборців, отримає не менше двох-трьох одиниць оргтехніки. Все для того, аби вибори в Україні відбувались чесно, відповідно до міжнародних стандартів, каже Копай.

"Частина цього проекту направлена на навчання людей в регіонах, які працюватимуть в територіальних та дільничних виборчих комісіях. Це - близько 80 тисяч людей".
Однак, тренінги для членів виборчих комісій будуть проведені ОБСЄ лише після того, як українське виборче законодавство буде приведено у відповідність із рекомендаціями Венеціанської комісії.

Копай каже, що у законі про вибори українські депутати мають, зокрема, унормувати порядок голосування вдома, формування виборчих комісій та роботу незалежних спостерігачів.

Посол сподівається, що поправки до виборчого законодавства українські парламентарі внесуть швидко. ОБСЄ готовий сприяти створенню у Верховній Раді робочої групи для узгодження змін до закону про вибори, до якої увійшли б депутати, представники президента та громадських організацій, міжнародні експерти.

Після вдосконалення виборчого законодавства та створення реєстру виборців ОБСЄ планує провести в Україні інформаційну кампанію "Прийди та перевір себе у списку".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування