"Паланок" хочуть передати державі - оренди не буде

П'ятниця, 20 березня 2009, 12:38

Замок "Паланок" у Мукачеве планують передати з комунальної в державну власність.

Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді "бютівцями" Михайлом Косівим і Миколою Томенкои, представницею "НУ-НС" Іриною Геращенко, а також "регіоналкою" Ганною Герман, пише "Дело".

Як пояснив Косів, місцевий бюджет не може забезпечити належного фінансування для підтримки історичного об'єкта.

"На утримання замку на рік необхідно близько одного мільйона гривень, з яких 60% коштів виділяє міський бюджет, інші 40% замок заробляє самостійно від продажу квитків. Сьогодні замок потребує реконструкції, а грошей у міськраді немає", - пояснює співавтор законопроекту.

За словами Геращенко, ідея зміни статусу "Паланка" виникла після того, як мер Мукачеве розіслав листи народним депутатам, у яких запропонував їм узяти участь разом із бізнесменами в оренді замку.

Після того як замок буде перепідпорядкований Міністерству культури й туризму, "Паланок" не можна буде здати в оренду.

Як відомо, у жовтні в Мукачеве був проведений конкурс, у ході якого право на оренду замку виграла компанія "Високий замок", співзасновниками якої є дружини глави секретаріату президента Віктора Балоги та екс-мера Мукачевк, народного депутата групи "Єдиний центр" Василя Петьовки.

Компанія мала намір перетворити культурно-історичний об'єкт на готель.

Однак після заяв депутата від групи "Народна самооборона" Геннадія Москаля про те, що рішення про передачу в оренду замку є незаконним, Оксана Балога публічно відмовилася від проекту.

Знайти нового орендаря місцева влада так і не змогли. 17 березня повторний конкурс провалився через відсутність заявок від потенційних інвесторів.

"Ми не проти того, щоб замок перейшов під повний державний контроль. Але ми розуміємо, що грошей на нього в бюджеті немає. Тож краще було б, якби "Паланок" передали приватному орендарю", - стверджує Петьовка.

Замок "Паланок" (Мукачеве) – культурно-архітектурний пам'ятник України XI-XIV сторіч. Родинний маєток трансільванських князів Ракоці. Загальна площа замку – 14 тисяч квадратних метрів.

Замок потрапив у список фіналістів загальнонаціональної акції "7 чудес України". Усього в Україні нараховується 300 замків та фортець.

Із 2005 року в країні діє мораторій на приватизацію пам'ятників архітектури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування