Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Киргизії вирішили обирати президента

П'ятниця, 20 березня 2009, 13:15

Парламент Киргизії в п'ятницю призначив президентські вибори на 23 липня 2009 року, набагато раніше очікуваного опозицією і позначеного Конституційним судом терміну.

За нову дату проголосувала більшість депутатів 90-місцевого парламенту, де 70 мандатів належать президентської партії "Ак Жол", передає Reuters.

У четвер суд поставив крапку в суперечці про час чергових виборів президента, зобов'язавши провести їх до 25 жовтня і надавши парламенту право визначити точну дату.

Члени пропрезидентської партії обґрунтували нову дату виборів необхідністю зберегти стабільність у країні на тлі фінансової кризи.

Опозиція вважає, що вибори навмисне призначені на робочий день у середині літа - у розпал збиральних жнив, відпусток і канікул.

"Вибори мали відбутися наприкінці жовтня 2009 року, у неділю", - сказав журналістам член опозиційної соціал-демократичної фракції Бакіт Бешимов.

"Вони (влада) сфальсифікують (підсумки) при будь-якій погоді, у будь-яку годину дня, і особливо, ночі. Це їхнє головне бажання", - додав він.

Попередні вибори відбулися в липні 2005 року - раніше терміну після березневої "тюльпанової революції", яка привела до влади лідера опозиції Курманбека Бакієва, який пізніше закріпив свій статус на виборах президента.

У 2007 році парламент прийняв нову редакцію Конституції, відповідно до якої президент обирається на п'ять років і не може залишатися на цій посаді більше двох термінів підряд.

Бакієв у лютому заявив про намір балотуватися на новий термін. Його нинішні опоненти побоюються, що у випадку перемоги він захоче відраховувати свій термін заново, зважаючи на нову Конституцію, що дозволить йому залишатися при фактично три терміни підряд до 2019 року.

Захід і опозиція критикують Бакієва за обмеження демократії і свободи. Президент відкидає ці обвинувачення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування