Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії думають, що дадуть Україні кредит – за зиски та додаткові умови

П'ятниця, 20 березня 2009, 15:10

Давати позику Україні в умовах нинішнього власного бюджетного дефіциту Росії економічно невигідно, тож якщо прем’єр-міністр РФ Володимир Путін піде на цей крок, значить, він планує отримати політичний зиск.

Таку думку висловив колишній віце-прем’єр Російської Федерації і в минулому радник президента України Борис Нємцов у коментарі Радіо "Свобода".

"Я не розумію, як Росія з її дефіцитом бюджету у 100 мільярдів доларів може знайти 5 мільярдів, щоби дати їх Україні. Напевно, Путін думає, якщо він дасть 5 мільярдів доларів, відірвавши їх від Росії, він зробить Україну більш слухняною", - сказав він.

"Він не розуміє менталітету України та українського народу. Якщо він думає, що так можна створити Радянський Союз – він помиляється. Путін наївно вважає, що так можна купити суверенітет", - заявив Нємцов.

У свою чергу, російський політолог Станіслав Бєлковський вважає, що Москва, швидше за все, таки надасть Києву кредит – однак висуне додаткові умови.

"Низка крупних бізнесів, пов’язаних із Володимиром Путіним та керівництвом сучасного російського уряду, зацікавлені у приватизації декількох принципових підприємств на території України, в першу чергу "Укртелекому" та Одеського припортового заводу", - зазначив він.

"Думаю, що умови, пов’язані із цією приватизацією, і є додатковими умовами цієї кредитної угоди", - вважає Бєлковський.

Раніше радник прем’єра України з енергетичних питань Олександр Гудима повідомив, що головною темою візиту Юлії Тимошенко для участі у засіданні україно-російської міжурядової комісії у Москві має стати виділення Україні 5-мільярдного кредиту.

За його словами, питання надання Україні кредиту – насамперед, для допомоги НАК "Нафтогаз України" – Тимошенко та Путін уже обговорювали, і Київ чекає відповіді.

"Росіяни дають кредит для того, щоби їм своєчасно повертали кошти в умовах катастрофічного зменшення споживання газу в Європі, і зменшення за контрактами споживання газу окремими державами, про що вони інформують "Газпром". І я не сумніваюся, що цей кредит Україною буде отримано", - каже Гудима.

Раніше у ЗМІ з’явилась інформація, що Росія висуває низку додаткових умов надання Україні кредиту. Зокрема, щодо ратифікації так званого "нульового варіанту", за яким Київ відмовляється від будь-якої власності Радянського Союзу за кордоном, в обмін на що Росія визнає за собою зовнішні борги колишньої республіки СРСР.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: