Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко сходив на Мазепинський вечір

П'ятниця, 20 березня 2009, 19:54

Президент Віктор Ющенко закликав поглянути на особистість гетьмана Івана Мазепи "українськими очима".

Про це він заявив під час культурно-просвітницького заходу "Мазепинський вечір", що відбувся у Національній опері, повідомляє прес-служба президента.

"Чи знає сама Україна, хто був Іван Мазепа, чи оцінила його велич належно його рідна нація? Очевидно, ні", – переконаний Ющенко.

Серед причин такої ситуації він, зокрема, назвав масштабність особистості гетьмана та стереотипи, які нав'язувалися протягом століть.

"Таврування гетьмана у попередній, у тому числі й нашій бездержавній історії, за так звану зраду набуло характеру затяжної істерії. Досить дивитися на власну історію чужими очима. Погляньмо на Мазепу очима власними, українськими", – зазначив президент.

"Мазепа покінчив із Руїною і розпочав відродження України як складової частини європейської цивілізації. Як політик і патріот він, передусім, прагнув об'єднати землі Лівобережжя, Правобережжя, Запорожжя та Слобожанщини в єдиний український організм", – наголосив Ющенко.

Він особливо наголосив, що попри тиск Москви Мазепа наполегливо й послідовно йшов до головної мети: перетворення України на державу європейського зразка зі збереженням традиційного козацького устрою.

"Саме в цьому і тільки в цьому ключі ми, українці, маємо оцінювати й останній державний чин Івана Мазепи. Це була спроба врятувати Україну як державне утворення, спроба відкрити їй європейську перспективу. Про жодну зраду Мазепи не може бути й мови", – переконаний Ющенко.

"Я прошу увесь український народ подивитися на власне минуле чистим поглядом", – додав президент.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...