Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

13% надбавки на імпорт призвело до ще більших втрат

Субота, 21 березня 2009, 10:43

Введення додаткової 13% надбавки до імпортного мита на низку товарів негативно вплинуло на ситуацію як з імпортом, так і з митними надходженнями.

Про це заявив голова Державної митної служби України Анатолій Макаренко в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

За його словами, з моменту введення 13% надбавки ринок фактично зупинився: імпортні товари, на які розповсюджувалася дана норма, практично перестали ввозитися.

"З’явилося відразу кілька проблем. По-перше, це дефіцит, який виник на внутрішньому ринку. Його мав би компенсувати внутрішній виробник, але коли він зможе це зробити, налагодивши необхідне виробництво, - велике запитання", - зазначив Макаренко.

"По-друге, виникла загроза, що частину товарів, які раніше легально завозилися, намагатимуться завезти на митну територію України контрабандним шляхом", - додав він.

При цьому глава Держмитслужби підкреслив, що зменшення імпорту, це, перш за все, скорочення доходів бюджету.

"У цьому разі сума додаткового податку не перекрила втрат від фізичного зменшення імпорту", - уточнив Макаренко.

Так, за його даними, за десять днів з моменту введення 13% ставки додаткові відрахування до бюджету за рахунок її запровадження склали 28 мільйонів гривень.

При цьому втрати через фізичне зменшення імпорту за цими товарними позиціями досягали від 35 до 40 мільйонів гривень щодня.

"Тобто ми втратили значну частину бази оподаткування. Тому скасування цієї, по суті, загороджувальної додаткової надбавки до мит вважаю необхідним і обгрунтованим", - підкреслив глава Держмитслужби.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування