Ющенко: ЄС не сумнівається, кому належить українська труба

Субота, 21 березня 2009, 11:30

Умови залучення фінансових ресурсів на модернізацію української ГТС поки не визначені, але ЄС не ставить під сумнів право України на володіння газотранспортною системою та підземними сховищами.

Про це заявив президент Віктор Ющенко у листі для "Дзеркала тижня" напередодні міжнародної донорської конференції з питань модернізації та реконструкції української ГТС у Брюсселі.

"Європейський Союз не ставить під сумнів суверенне право України на володіння газотранспортною системою, включно із підземними газовими сховищами", - зазначив президент.

"Можна впевнено констатувати, що вітчизняна ГТС є стратегічним активом українського народу, який у разі розумного використання на роки вперед гарантуватиме захист національних інтересів", - додав він.

При тому конкретні умови залучення коштів на модернізацію української ГТС поки не визначені, стверджує президент.

"Умови залучення необхідних ресурсів буде далі визначено, в тому числі на основі засадничого рішення донорської конференції у Брюсселі", - зауважив Ющенко.

"Детально про це ще зарано говорити, але переконаний, ми отримаємо оптимальні, взаємоприйнятні умови інвестування, можливо, через залучення коштів у формі кредитів, грантів, здійснення спільних інвестицій", - додав він.

При тому президент наголосив, що існує потреба більш чітко визначити незалежний статус ДК "Укртрансгаз", у відповідності до вимог ЄС щодо операторів газотранспортних мереж.

"З одного боку, в Україні ДК "Укртрансгаз" де-юре відповідає вимогам директиви ЄС, оскільки є незалежною юридичною особою. З іншого - ДК де-факто і де-юре належить до структури НАК "Нафтогаз України", яка, окрім транзиту, здійснює інші функції на енергетичному ринку", - констатував президент.

"Отже, існує необхідність пошуку оптимального варіанта діяльності оператора в рамках чинного національного законодавства з урахуванням вимог директиви ЄС", - пояснив Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...