Європа хоче реформувати "Нафтогаз"

Понеділок, 23 березня 2009, 12:14

У структурі "Нафтогаз" може бути створена група технічної координації, яка відповідатиме за розробку комплексного бізнес-плану проведення модернізації ГТС.

Відповідний крок передбачений проектом спільної декларації, що, як очікується, буде підписана в понеділок у Брюсселі за підсумками міжнародної донорської конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

План покликаний "визначати графіки і порядок виконання робіт з метою забезпечення надійності, ефективності, а також мінімізації можливих перебоїв у поставках газу до і через територію України".

Група технічної координації також буде здійснювати нагляд за виконанням робіт з модернізації ГТС України і сприяти розробці заходів щодо фінансування плану модернізації міжнародними й українськими кредиторами і можливими донорами.

У свою чергу, Єврокомісія і міжнародні фінансові організації готові розглянути питання надання технічної допомоги групі технічної координації.

Після створення групи технічної координації, буде проведено експертну оцінку проектів, визначених у Майстер-плані Модернізації ГТС України.

У залежності від результатів цієї експертної оцінки, Європейська Комісія може, у разі потреби, надати підтримку в рамках Інвестиційного інструмента програм сусідства або інших можливих джерел фінансування з метою сприяння в одержанні позики міжнародних фінансових організацій.

Інші партнери, які мають намір надати гранти і позики для модернізації ГТС України, запрошуються надавати групі технічної координації детальну інформацію про власну готовність і можливий рівень фінансової участі.

Як повідомило джерело в Єврокомісії, Європа також вимагає реформування "Нафтогазу", зокрема відділення від нього його дочірнього підприємства "Укртрансгаз". "Це було критичною позицією в переговорах", - сказав співрозмовник.

За його словами, якщо б не була погоджена спільна декларація обома сторонами, конференція, не змогла б відбутися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування