Росія і ЄС продовжать спостерігати за транзитом газу

Понеділок, 23 березня 2009, 12:45

Росія і Європейський Союз мають намір продовжити процес моніторингу транзиту природного газу територією України до країн Європи.

Про це сказано в спільній заяві за підсумками зустрічі координаторів "Енергодіалогу Росія-ЄС", передають "Українські новини".

20 березня 2009 року в Москві (Росія) відбулася робоча зустріч координаторів енергодіалогу - міністра енергетики Росії Сергія Шматка й єврокомісара з питань енергетики Андріса Пібалгса, після якої й було прийнято спільну заяву.

У ній зазначається, що сторони позитивно оцінили діяльність місії міжнародних спостерігачів, спрямовану на ліквідацію наслідків газової кризи на початку 2009, і домовилися про продовження процесу моніторингу транзиту газу газотранспортною системою України з метою гарантування поставок російського палива європейським споживачам.

Також досягнуті домовленості про подальші кроки з удосконалення механізму раннього попередження кризових ситуацій, у тому числі про своєчасне оперативне реагування на порушення поставок енергоносіїв до ЄС із метою мінімізації можливих збитків, включаючи також відповідні превентивні заходи.

Як відомо, через конфлікт між Україною й Росією за умовами поставок і транзиту газу з 1 січня "Газпром" припинив поставки енергоресурсу для українських споживачів. З 7 по 20 січня також був припинений транзит газу до Європи.

Поновлення поставок газу стало можливим після підписання НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" контрактів на поставку і транзит газу на 2009-2019 роки.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування