Путін почав "кошмаритити" ЄС і Україну за ігнорування його інтересів

Понеділок, 23 березня 2009, 18:33

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін вважає декларацію, прийняту в Брюсселі Україною і Євросоюзом, непродуманою і непрофесійною.

"Мені здається, що документ, про який ми зараз говоримо, є, як мінімум, непродуманий і непрофесійний", - сказав Путін, коментуючи декларацію про модернізацію ГТС України при сприянні ЄС, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Прем'єр Росії підкреслив, що обговорювати питання збільшення прокачки газу через територію України без основного постачальника - Росії "просто несерйозно".

Крім того, він заявив, що Росія почне переглядати принципи відносин із країнами Євросоюзу, якщо інтереси Москви в енергетичній сфері будуть ігноруватися.

"Якщо інтереси Росії будуть ігноруватися, те ми також будемо змушені почати переглядати принципи наших відносин", - сказав він

"Дуже б хотілося, щоб до цього справа не дійшла", - підкреслив Путін.

Він також заявив, що "вирішувати проблеми збільшення поставок (у Європу), по суті, російського газу без постачальника - безглуздо".

"Дуже хотілося, щоб ми були почуті. Ми готові до спільної конструктивної роботи з усіма нашими партнерами", - заявив прем'єр.

Говорячи про декларацію, прийняту в Брюсселі Україною і Євросоюзом, Путін зазначив, що головною запорукою успіху інвестицій, як написано в декларації, може бути тільки обсяг прокачування газу.

"Це природно, тому що це спосіб погашення кредиту, гроші за транзит. Але хто з нами порадився, чи зможемо ми транспортувати в майбутньому такі обсяги, будемо ми це робити чи ні?", - сказав він.

"Якщо це невеликий технічний збій у досить складному трикутнику взаємин - Росія, Україна, Євросоюз, - то це нічого. А якщо це початок спроб системного ігнорування інтересів РФ, то це дуже погано", - заявив Путін.

Прем'єр зазначив, що в Росії склалися дуже ділові партнерські відносини практично з усіма провідними європейськими компаніями в сфері енергетики.

"Це стосується вугілля, це стосується атомної енергетики, це стосується електроенергетики, куди європейські компанії зробили величезні капіталовкладення, вимірювані мільярдами доларів, це стосується, зрозуміло, видобутку нафти і газу, це стосується транспорту", - зазначив Путін, додавши, що Росія в Європі закуповує газотранспортне устаткування на $26 млрд.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування