Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін: "А газ-то звідки будуть брати?"

Понеділок, 23 березня 2009, 20:01

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін назвав позитивним явищем те, що Євросоюз приділяє увагу проблемам транспортування газу через територію України і його спроби поставити оператора ГТС під контроль міжнародних правил.

"Вважаю, що це те, що ми цілком могли б підтримати, разом з тим є питання, які залишаються відкритими. Зокрема, у декларації є згадування про те, що нормальне функціонування ГТС є запорукою політичної стабільності в Україні й у країнах ЄС", - сказав Путін.

При цьому він підкреслив, що при всій повазі і усій важливості цих питань, "все-таки зайво політизувати їх, звичайно ж, не варто", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це, по-моєму, явний перебір", - зазначив російський прем'єр.

Що стосується незалежності оператора української ГТС, то він завив, що "з формулювань незрозуміло, про яку незалежність і від кого йде мова".

"Від сваволі чиновників і посадових осіб, які, наприклад, викликають у державну нафтогазову компанію НАК України людей з автоматами й у масках у пошуках транзитного контракту, у рамках якого здійснюється транзит нашого газу, або йде мова про незалежність цього оператора від української держави - там вони не роз'яснюють", - сказав Путін.

Він також звернув увагу на той факт, що в декларації, яка була підписана у Брюсселі, ставиться питання як розширення можливостей ГТС України, так і про збільшення прокачування газу через територію України на 60 мільярдів кубометрів.

Торік, за словами російського прем'єра, через територію України було заплановано транспортувати близько 113 мільярдів кубометрів, а всього було поставлено близько 130 мільярдів.

"Ми знаємо, що завжди протягом останніх років ставилося питання про диверсифікацію енергетики в Європі", - сказав Путін.

Саме тому, зазначив він, будуть побудовані Північний і Південний потоки. Крім того, обговорюється і європейський проект "Набукко".

"А газ-то звідкіля будуть брати?", - задався в цьому зв'язку питанням Путін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування