Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газпром перейнявся долею Нафтогазу

Понеділок, 23 березня 2009, 20:25

"Газпром" занепокоєний зобов`язанням України перед Європейським Союзом створити незалежного оператора з транзиту газу, взятим на себе Україною у спільній декларації з ЄС.

Про це заявив на прес-конференції заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв, повідомляє УНІАН.

"Це можна зробити, але "Нафтогаз" залишиться без дотацій, які одержує від транспортування газу", - сказав він.

Представник керівництва "Газпрому" зазначив, що лише завдяки грошам, які "Укртрансгаз" заробляє на постачанні газу до Європи, українському "Нафтогазу" вдається продовжувати роботу в нормальному режимі, оскільки ці гроші він використовує, зокрема, на дотування постачання газу населенню через недосконалість тарифів.

При цьому він зазначив, що останніми роками "Газпром" регулярно оплачував вартість транзиту, а українська сторона використовувала ці гроші на інші цілі, зокрема й на закупівлю газу.

Як приклад Голубєв навів домовленості, досягнуті в січні цього року між "Газпромом" і "Нафтогазом", згідно з якими "Газпром" надав Україні авансовий платіж на суму 1,7 млрд. дол., який пішов не на транспортування, а на закупівлю газу.

(Згідно з угодами від 20 січня 2009 року, "Газпром" переуступив "Нафтогазу" 1,7 млрд. дол. боргу компанії "РосУкрЕнерго", який Україна намагається стягнути газом, що належить РУЕ, і закачаним у підземні сховища газом в об`ємі 11 млрд. кубометрів).

"Ми розуміємо, що Україна, можливо, не зможе повністю оплачувати газ (у разі створення незалежного оператора з транзиту газу)", - сказав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування