Адміністратор банку "Київ" перед смертю майже розібрався, куди пішли гроші

Вівторок, 24 березня 2009, 10:13

Виконувач обов'язків тимчасового адміністратора банку "Київ" Володимир Пономар, який помер у неділю, перед смертю зумів з'ясувати, куди зникли гроші вкладників банку і навіть проінформувати їх про це.

Про це, як пише "Сегодня", говорять вкладники банку, серед яких уже поповзли чутки про вбивство Пономаря, який пару тижнів тому змінив на місці тимчасового адміністратора "Києва" від НБУ Анатолія Степаненка, який зліг у лікарню.

За словами голови комітету "Диктатура постраждалих вкладників" (депозити цих людей заморожені в банку "Київ") В'ячеслава Карпенка, на 24 березня в Пономаря була призначена чергова зустріч із ініціативною групою вкладників.

"Не здивуюся, якщо післязавтра виявиться, що Пономар уже похований, причому перед цим його піддали кремації, тоді всі кінці у воду", - сказав Карпенко.

19 березня Пономар повідомив, що тимчасова адміністрація банку не може виплатити гроші вкладникам через величезні борги деяких компаній перед банком "Київ". Серед них Пономар особливо виділив компанію "Київ-Житло Інвест", яка винна банку кредитів на понад 700 млн грн. і відсотків за ними більше 100 млн грн. Ці кредити компанія отримала в основному за рахунок депозитів фізосіб-вкладників банку "Київ".

Він також назвав прізвища трьох бізнесменів, які отримали в банку кредити в розмірі 20-30 млн грн. Це якісь Ковальчук, Глотало і Чумак, які, за даними Карпенка, пов'язані з родиною господарів банку "Київ" батька та сина Марченків.

Газеті "Дело" деякі вкладники "Києва" також повідомили, що в п'ятницю 23 березня Пономар зустрівся з ними і розповів, що 730 мільйонів гривень, які банк "Київ" отримав від НБУ, були витрачені керівництвом фінустанови не на виплату депозитів, а роздані співробітникам банку у вигляді безпроцентних кредитів.

"Якась пані Чумак отримала 100 мільйонів гривень безпроцентного кредиту", - сказав один із вкладників цьому виданню.

Однак один із акціонерів банку "Київ" Віктор Марченко ці слова цілковито спростовує: "Рефінансування НБУ, яка зайшло до Нового року, було витрачене на виплату депозитів населенню".

Ще 116 мільйонів гривень банк отримав під час роботи тимчасової адміністрації. "Ці гроші розподіляв Володимир Пономар, і я не знаю, куди вони пішли", - сказав Марченко "Делу".

Вкладники "Києва" стверджують, що, за їхніми підрахунками, банк їм винен близько 3 млрд грн. Проблеми в "Києва" почалися ще в жовтні минулого року, але до введення тимчасової адміністрації 9 лютого ц.р. він частково виплачував відсоток за вкладами й видавав пенсії (у березні Пенсійний фонд розірвав угоду). До 23 березня можна було отримати до 500 грн. через банкомати "Києва" чи інших банків.

У неділю, 22 березня, Пономар був знайдений мертвим у себе на дачі в Христинівському районі Черкаської області. Як повідомляють джерела в МВС, він загинув на очах у дружини і сина, прямо за столом під час обіду. Офіційна версія смерті – інфаркт.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...