Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС вирішив, що війну з Росією почав Саакашвілі?

Вівторок, 24 березня 2009, 10:27

Комісія ЄС, що досліджувала хід кавказької війни, визнала, що президент Грузії Михайло Саакашвілі був ініціатором бойових дій.

Про це пише московський кореспондент німецького щотижневика Der Spiegel, передає Инопресса.ру.

Так видання нагадує, що 7 серпня 2008 року генерал Мамука Курашвілі, командир дислокованих у Південній Осетії грузинських миротворців, виступив по національному телебаченню з заявою про те, що Грузія прийняла рішення про "відновлення конституційного порядку в регіоні".

Потім почалася п'ятиденна війна між Росією і Грузією, що незабаром привела до ескалації відносин між Сходом і Заходом, "самої небезпечної з часів закінчення холодної війни", зауважує кореспондент.

За інформацією щотижневика, комісія вважає телевізійний виступ генерала Курашвілі принциповим: його висловлення є доказом того, що президент Грузії Михайло Саакашвілі не відбивав "російську агресію", про що він не перестає говорити донині, а планував наступальну війну.

Зважаючи на все, відзначає видання, Курашвілі цитував грузинський наказ номер 2 від 7 серпня, документ, що може дати відповідь на питання, хто ж почав цю війну.

Коли комісія опитувала заступника начальника російського Генерального штабу Анатолія Ноговіцина, той посилався саме на цей наказ.

Якщо в руках у російських спецслужб виявився справжній документ, пише автор матеріалу, то Саакашвілі постає перед нами брехуном.

До речі, грузинський уряд дотепер відмовляється надати цей наказ комісії, посилаючись на те, що він є державною таємницею. Крім того, як уже відзначали західні спостерігачі, зранку 7 серпня на кордон з Південною Осетією було стягнуто 12 тис. грузинських солдатів і 75 танків.

Доповідь комісії очікується на початку літа.

Видання припускає, що в ній буде відзначено, що Росія протягом декількох років забезпечила мешканців Південної Осетії російськими паспортами. Юристи-міжднародники бачать у цьому втручання у внутрішні справи Грузії.

У той же час "міністр по реінтеграції" заколотних провінцій Темур Якобашвілі заявляє, що комісія фінансується "Газпромом".

До складу комісії ввійшли дипломати, військові, історики і юристи-міжнародники.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...