У Ющенка кажуть, що "Східне партнерство" втратило "амбітність"

Вівторок, 24 березня 2009, 17:39

В секретаріаті президента заявляють про певне послаблення амбітності ініціативи "Східного партнерства".

Про це заявив заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук у вівторок, передає прес-служба секретаріату президента.

За його словами, "декларація Європейської Ради, ухвалена на додаток до висновків від 19-20 березня 2009 р., вносить до концепції "Східного партнерства" деякі корективи, які свідчать про певне послаблення її амбітності".

"Передусім, це стосується мети "Східного партнерства". На відміну від відповідних пропозицій (Комунікації) Європейської Комісії від 3 грудня 2008 року, якими закріплювалася мета встановлення між ЄС та державами-партнерами відносин політичної асоціації та економічної інтеграції (формула включена відповідно до пропозицій України), декларація Європейської Ради від 19-20 березня 2009 р. говорить лише про "створення умов" для подальшого запровадження цих принципів", - зазначив він.

"Такі зміни, принаймні з точки зору України, ставлять під сумнів спроможність "Східного партнерства" забезпечити "значне посилення" політики ЄС відносно своїх східноєвропейських партнерів, про що йдеться у декларації Європейської Ради", - наголосив Гончарук.

Він також сказав, що змінився і потенціал "Східного партнерства" у контексті візово-міграційного діалогу з державами-партнерами, оскільки, згідно з декларацією Європейської Ради, довгостроковим пріоритетом розглядається вже не скасування візового режиму, а лише його лібералізація.

"І нарешті найважливіше, з точки зору України, – це відсутність зафіксованої в Ініціативі "Східне партнерство" перспективи членства в ЄС для країн-партнерів", – підкреслив Гончарук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...