Імпорт виріс на третину через ажіотаж і газ

Середа, 25 березня 2009, 12:28

У лютому імпорт товарів в Україну збільшився на третину.

Було завезено товарів на 3 мільярди доларів, що на 36,4% більше, ніж у січні, пише газета "Дело", посилаючись на статдані Нацбанку.

Ріст закупівель іноземних товарів відбувся, незважаючи на триваючу девальвацію гривні і падіння внутрішнього попиту.

Нарощування зовнішніх закупівель у лютому має дві основні причини. По-перше, українські підприємства на 80% збільшили імпорт газу. За даними Держкомстату, у січні на закупівлі блакитного палива за кордоном витрачено 197,8 мільйона доларів.

"У лютому ця сума склала 360 мільйонів доларів", — повідомив глава прес-служби НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський.

По-друге, у країні через уведення додаткового 13%-го мита на імпорт, створився ажіотажний попит на деякі товари. Головним чином це торкнулося машин.

"Усі розуміли, що буде введене це 13%-е мито, і на засіданні правління нашої організації було ухвалено рішення завезти наприкінці лютого — початку березня максимальну кількість автомобілів. Щоб потім не завозити їх за завищеними митами", — пояснює гендиректор Української асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Незважаючи на різкий стрибок імпорту в лютому, сальдо поточного рахунку платіжного балансу вперше за багато місяців було зведено з плюсом — профіцит склав 78 мільйонів доларів. Експорт хоча і падає високими темпами (за лютий зниження склало 37,2%), усе одно перекриває імпорт, відзначає видання.

Однак пік зовнішніх закупівель очікується ближче до третього кварталу. "Постачання газу збільшаться в другому кварталі і досягнуть піку в третьому кварталі, тому що "Нафтогазу" необхідно буде закачати газ у сховища перед початком опалювального сезону", — пояснює економіст інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Олена Бєлан.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News