Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Люди не підуть на майдани за політиками, пророкують соціологи

Четвер, 26 березня 2009, 11:43

Українці стали радикальніше налаштовані, але поки не готові виходити на масові акції протесту, особливо на заклики політиків.

Так соціологи коментують наміри Партії регіонів 27 березня "вивести на вулицю людей", передає "Німецька хвиля".

Соціологічні дослідження свідчать: українці не ладні терпіти підвищення цін на комунальні послуги, безробіття та невиплату зарплати.

Однак під політичними гаслами виходити на майдани вони не збираються, як це було у 2004 році, каже президент Київського міжнародного інституту соціології Валерій Хмелько.

На його думку, нині немає конкретної ідеї, втілення якої обіцяло б українцям покращення їхнього життя. Тому в успіху політичних акцій протесту соціолог сумнівається.

"Зараз найбільший протестний потенціал через незадоволеність наслідками кризи, які вдарили по людях. Це найбільше їх радикалізує. Але довіра до різних політичних сил значно впала, і ймовірність того, що люди повірять, коли підуть за політиками і отримають потрібний їм результат, дуже невелика", - каже Хмелько.

А експерт українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба вважає, що в Україні немає відпрацьованої форми захисту прав соціальних груп.

Тому, на його думку, політики все частіше намагаються на настроях населення робити свої PR-кампанії.

"У нас мітинг не є таким нормальним буденним інструментом, яким люди захищають свої права. Здебільшого це – крик відчаю: не знаємо, що робити, виходимо на вулицю", - сказав Лациба..

"Але, я думаю, зараз з власної ініціативи люди не будуть організовувати мітинги за (президента) Ющенка, (прем’єра) Тимошенко чи (лідера Партії регіонів) Януковича. Ці мітинги будуть стихійними на захист своїх соціальних інтересів", - додав він.

Водночас експерт переконаний, що лише акціями протесту українцям нічого не домогтися. Слід, за його словами, створювати коаліції громадських організацій, які фахово відстоюватимуть права людей.

Раніше стало відомо, що Партія регіонів має намір провести акцію протесту в Києві в п'ятницю, 27 березня. Згідно з заявкою, поданою в Київську міськдержадміністрацію, вона планує вивести на вулиці столиці 15 тисяч людей.

Депутат від БЮТ Віктор Уколов у середу, 25 березня, заявив, що Партія регіонів проведе акції протесту за рахунок "фінансового ресурсу".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування