Балога: Україна може повернути візи для європейців

Четвер, 26 березня 2009, 13:08

Європа так і не послабила візовий режим для України, що спонукає Київ до активних дій із захисту інтересів українських громадян, заявляє глава секретаріату президента Віктор Балога.

Так він прокоментував переговори під час візиту президента до Чехії, під час яких українська сторона так і не одержала позитивної відповіді щодо своїх прагнень домогтися реального послаблення візового режиму для України, повідомляє прес-служба президента.

"Ледь не кожен українець, який у справах чи з туристичною метою хоче поїхати в Європу, може розказати історію своїх візових поневірянь. Таке ставлення принизливе і явно суперечить духові домовленостей, які були досягнуті між Києвом і Брюсселем", - заявив Балога.

"Українська сторона не раз звертала увагу європейських партнерів на свою стурбованість тим, що українці і далі наштовхуються на значні труднощі в одержанні віз до країн Європи. Однак якихось помітних зрушень не відбулося, що засвідчила і позиція Чехії", - додав він.

Балога раніше висловлював припущення про можливість перегляду Україною візового режиму з ЄС, виходячи з принципу взаємності.

На його переконання, "кілька десятків мільйонів гривень виручки від перебування в країні туристів із Європи не можуть бути бодай мінімальною компенсацією за величезні незручності, які відчувають українці при виїзді до європейських держав".

"Україні варто подумати над тим, який є коефіцієнт корисної дії спрощеного візового режиму для інтересів нашої держави, для інтересів українців", - заявив Балога.

"Зараз на виконання президентського указу відповідні державні органи розробляють свої пропозиції. Одна з них - повернення до видачі віз громадянам країн ЄС, які одержуватимуть їх в пунктах пропуску через державний кордон", - зазначив він.

"При цьому треба чітко розуміти: йдеться не про ревізію курсу України на інтеграцію в Європу, а про захист своїх інтересів. Такими діями Київ розраховує спонукати уряди європейських держав до реальних, а не декларативних кроків нам назустріч", - додав Балога.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування