Погрози України можуть вплинути на ЄС у питанні віз?

П'ятниця, 27 березня 2009, 08:46

За допомогою тиску в питанні візового режиму Україна може домогтися того, щоб держави Євросоюзу виконали умови угоди про спрощення візового режиму.

Таку думку висловив в інтерв'ю "Німецькій хвилі" експерт Австрійської академії наук Флоріан Траулер, який відстежує дотримання умов візового режиму між ЄС і країнами-сусідами.

За його словами, низка досліджень вказують, що обумовлені угодою між Брюсселем та Києвом полегшення візового режиму насправді є недоступними для українських громадян.

Експерт наголошує на тому, що погрози запровадити знову візи для громадян ЄС з боку України можуть стати ефективним кроком для поновлення дебатів з приводу візового питання у Євросоюзі.

"Всередині ЄС видно, що проблеми із візами є дуже суперечливою темою. Особливо між дипломатами та органами безпеки", - каже експерт.

За його словами, європейські дипломати завжди розуміли, що полегшення візового режиму є важливим кроком для запровадження стабільності у регіоні.

Водночас, органи безпеки держав ЄС насправді незацікавлені, щоб лібералізація візового режиму була розповсюджена на Схід, на такі держави, як Україна. Саме тому, вважає Траунер, Київ має дати зрозуміти, що незадоволений таким станом речей.

Як відомо, у секретаріаті президента України заявили про готовність Києва переглянути умови в’їзду до України громадян Європейського союзу і скасувати безвізовий режим, оскільки введення Україною дуже ліберальних правил перетину кордону 2005 року не викликало адекватного зустрічного руху з боку ЄС.

Як заявив глава секретаріату Віктор Балога, на виконання указу президента державні органи вже розробляють свої пропозиції, одна з яких – повернення до видачі віз громадянам країн ЄС, які одержуватимуть їх в пунктах пропуску через державний кордон.

Балога запевнив, що йдеться не про ревізію курсу України на євроінтеграцію, а про захист своїх інтересів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News